Uzavření pražské Ječné ulice přeruší provoz tramvají z I. P. Pavlova na Karlovo náměstí. Trať čeká obnova

11. srpen 2023 13:00

Dopravu v centru Prahy od pátku komplikují práce dopravního podniku v Ječné ulici. Kvůli opravě kolejí nejezdí tramvaje ve vytíženém úseku mezi Karlovým náměstím a I. P. Pavlova. Páteřní trať čeká na zásadní obnovu desítky let, i proto je současná krátkodobá výluka důležitá.

Omezení se týká celkem šesti denních a čtyř nočních linek. Ty jezdí po změněných trasách, některé mění cestou i označení. Dopravní podnik na Karlovo náměstí i I. P. Pavlova nasadil informátory ve žlutých reflexních vestách, kteří cestující navádějí.

Výluka v části Ječné ulice bude trvat 10 dní, během kterých dělníci udělají alespoň dílčí opravy kolejí. I to je ale pro dopravní podnik důležité.

„Celá trať dožívá, takže by tady v průběhu srpna měly proběhnout nějaké zabezpečovací práce, aby trať – v té současné technologii – vydržela,“ vysvětluje technický ředitel Jan Šurovský.

Páteřní trať zatím nemá v centru města alternativu. Tím pádem není možné udělat kompletní rekonstrukci. To by se mělo změnit po dokončení a zprovoznění nového napojení kolejí z Vinohrad na Václavské náměstí.

„Praha 2 má velký zájem na tom, aby s komplexní opravou Ječné ulice probíhaly i obnovy inženýrských sítí, vozovek, chodníků. Jednou to bude obrovská výluka. Představa, že nejezdí tramvaje půl roku, což bude ta výluka Ječnou ulicí vycházet, a není to kudy objet, je pro nás nepřijatelná,“ dodává Šurovský.

Na komplikace při současné opravě Ječné se tento i příští víkend musí připravit také řidiči. Do nedělních zhruba 20 hodin bude uzavřená část magistrály v Sokolské ulici mezi Ječnou a Žitnou. Další víkend, tedy 19. a 20. srpna, potom bude neprůjezdná Legerova v úseku mezi křižovatkami s Jugoslávskou a Rumunskou ulicí. Od 21. srpna by měl být provoz MHD i pro auta bez omezení jako obvykle.

autoři: Adam Bejšovec , jar | zdroje: iROZHLAS.cz , Dopravní podnik hl. m. Prahy
Spustit audio