Užijte si víkend s našimi tipy na zajímavé akce

5. říjen 2018 13:00

Veletrh Zemědělec, jablkobraní, jarmark, gastrofestival, parní víkend nebo kuličková liga - to jsou naše tipy, jak příjemně strávit víkend.

Sobota 6. října

Lysé nad Labem pokračuje Veletrh zemědělec. Na tamní výstaviště můžete vzít děti, které  mohou vidět různá hospodářská zvířata a zkusit si třeba i dojení. Otevřeno od 9:00 do 17:00.

Na zámku Kačina u Kutné Hory jsou Zámecké jezdecké slavnosti a Hubertova jízda. Akce je věnovaná milovníkům koní ale i historie, gurmánům a obdivovatelům architektury. Součástí je také připomínka parforsních honů. Od 10:00 do 17:00 čekají návštěvníky ukázky dřevorubců, loutkové divadlo, koncert lesních rohů a vystoupení Pavla Ryby nebo Petra Valáška. 

U hradu Kokořín se dnes koná Kokořínský jarmark. Mezi 10:00  až 17:00  vás čeká široký výběr řemesel a taky ukázky výroby a ochutnávky. Přijede hrnčíř, sklář, košíkář, dráteník, kovář nebo kartářka. Děti se můžou těšit na koníky a kolotoče.  

Podzimní Jablkobraní se koná na zahradě spolkového domu ve Vlašimi. Od 13:00 do 17:30 budou připraveny lidové písničky, loutkové pohádky, středověká a renesanční hudba i čarování s bublinami. Celé odpoledne uvidíte i moštování nebo tvořivé dílny na téma jablko. 

Na Výstavišti v Lysé nad Labem probíhá Gastrofestival. Odpoledne se představí středoškoláci a jejich kuchařské výtvory, od 15:30 zahraje Mirek Sukra Band, v 16:00 následuje Kuchařská show známého kuchaře a herce Ivana Vodochodského a v 16:30 vše zakončí dechovka Vranovanka. 

Železniční drážní muzeum v Lužné u Rakovníka dnes a zítra pořádá poslední parní víkend. Těšit se můžete na jízdy s parními lokomotivami i projížďky úzkorozchodnou parní mašinou č. 21. Připravené jsou prohlídky salonního vozu prezidenta T. G. Masaryka a výstava železničních modelů a modelových kolejišť.  Dnes vlaky jedou až do 18.30 a v neděli mezi Prahou Hlavním nádražím a Lužnou u Rakovníka od 9:00 do 18:30. 

Knihovna v Berouně pořádá Festival Fotoblázinec. Tentokrát s příchutí Indie. Je určený fotografům nejrůznějších úrovní a směrů a všem příznivcům fotografie. Sedmý ročník nabízí nekomerční mix fotografií a fotografů všech žánrů a pokročilosti. Čekají vás cestovatelské přednášky s projekcí unikátních obrázků, v 18:00 se budou vyhlašovat vítězné fotografie. 

Neděle 7. října

Dnes končí na Výstavišti v Lysé nad Labem podzimní část Veletrhu zemědělec, 49. vydání výstavy pro všechny farmáře nebo zahrádkáře. Čekají vás, kromě vystavených strojů a zvířat, i soutěže, besedy a odbourávání mýtů. Otevřeno je 9:00 až 17:00.

Zoopark Zelčín pořádá komentovanou prohlídku s podtitulem Za zvířátky do ohrádky. Mezi 10:00 až 11:00 vás čeká prohlídka míst, kde zvířata bydlí, budete si je moci pohladit nebo nakrmit. Projdete si stáje i venkovní ohrady, odpoledne se přidá Muzikohraní pro děti. 

Od 14:00 do 17:000 se můžete zapojit do Říčanské kuličkové ligy, která je pro každého bez ohledu na věk nebo zkušenosti. Kuličky je možné si půjčit a hraje se podle oficiálních pravidel Českého kuličkového svazu, v Říčanech v parku poručíka Koreše

Mateřské centrum Lidičky v Lidicích na dnešek připravilo Podzimní tvoření. Od druhé hodiny odpoledne můžete zapojit svou fantazii a vytvořit si pěknou podzimní dekoraci. Na programu je např. výroba věnců a ozdob na dveře nebo na stůl. 

Divadelní sál Masarykova Kulturního domu v Mělníku nabízí pohádku s názvem O křišťálovém srdci. Od třetí hodiny odpoledne vás čeká příběh o věčném souboji dobra se zlem a hlavní hrdinkou bude dobrosrdečná a milá Alžbětka. 

V Kladně se koná akce s názvem Pohádkové údolí – strašidla a bubáci. Děti se můžou postavit na start u rybníčku v Sítenském údolí až 16:00. Do 18:00 je čeká pohádková cesta plná úkolů, na které se potkají s čerty, čarodějnicemi nebo vodníkem. 

Vodáci dnes zamykají řeky Mrlinu a Labe – tentokrát to ale půjde jenom na kole nebo pěšky. V Křinci Zábrdovicích se totiž staví nový jez a nedá se tam projet na lodích. Akce končí v 18 hodin. Můžete se projít po hrázích Mrliny nebo projet na kole po souběžných komunikacích a cestách. Odpoledne se konají exkurze na stavbě vakového jezu v Zábrdovicích. Samotné zamknutí Mrliny a Labe proběhne v 16.30 na špičce u jejich soutoku v Nymburce.

Zajímavá výstava dnes začíná v kavárně Škoda v Mladé Boleslavi. Má podtitul DVA - Dnes Výjimečně Analog a představí práci fotografů Terezy Hlaváčkové a Luboše Hradce. Uvidíte jejich analogové fotografie inspirované kouzlem starých fotoaparátů. Vernisáž začíná v 18:00.

Spustit audio