V benešovské nemocnici vybudovali heliport pro záchranářské vrtulníky. Transport pacientů bude rychlejší a šetrnější

15. květen 2024 14:30

Kdo v poslední době navštívil areál nemocnice v Benešově, možná přemýšlel, jestli není někde úplně jinde. V centrálním parčíku vyrostla nová přijímací budova, vedou z ní spojovací nadzemní chodby do pavilonu interny a také do nové přístavby chirurgického pavilonu. Teď nemocnice představila i nový heliport.

Benešovská nemocnice vybudovala jako první ze středočeských oblastních nemocnic oficiální certifikovaný heliport, který umožňuje vzlet a přistání záchranářských vrtulníků. Dosud zdravotníci pacienty přepravovali letecky do traumatologických center pražských nemocnic.

Podobné heliporty vzniknou i v ostatních krajských nemocnicích, řekl novinářům hejtmančin náměstek pro zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS). "Budeme muset mít heliporty ve všech nemocnicích s urgentním příjmem druhého typu. Nejdál jsme v přípravě v Mladé Boleslavi, kde se teď přistává na veřejném letišti, ale v příštím roce bychom se tam mohli posunout dál," uvedl Pavlík.

Výstavba heliportu v horní části benešovské nemocnice nad komplexním rehabilitačním centrem vyšla podle ředitele Romana Mrvy na 2,3 milionu korun, příprava byla složitá hlavně po administrativní stránce. Podle něj však nelze čekat, že benešovské nemocnici přibude závažných případů, které by jinak končily v Praze. "Neznamená to, že budeme přijímat pacienty se sdruženým poraněním, pacienty, kteří mají poranění mozku, míchy, páteře, to jsou přesně lidé, kteří patří na specializovaná pracoviště," podotkl Mrva.

Připomněl, že výhodou letecké přepravy je rychlost a šetrnost transportu. Například když do benešovské nemocnice přijde pacient s bolestmi hlavy a neurolog zjistí, že má v hlavě prasklé výdutě, tak je nyní možné ho přepravit do Prahy vrtulníkem místo sanitkou. Zdravotníci heliport podle Mrvy zatím využili šestkrát, naposledy v pondělí z něj přepravovali pacienta s těžkým poraněním a život ohrožujícím krvácením do břišní dutiny.

"Dalším případem může být, že se stav pacienta ve stabilizovaném stavu náhle zhorší. A to je příklad toho, kdy využijeme heliport a leteckou záchrannou službu," dodal ředitel krajských záchranářů Pavel Rusý.

Benešovská nemocnice má spádovou oblast se 120.000 obyvateli, v turistické sezoně je to až čtvrt milionu lidí. Poskytuje péči pacientům z Benešovska, z Votic, Vlašimi, Sedlčan, Sázavy a jejich okolí a z okresů Praha-východ, Praha-západ a Tábor

autoři: Věra Hájková , JMys | zdroje: ČTK , Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov a.s.
Spustit audio