V brněnském Komárově mají rozhlednu, která vznikla přestavbou starého komína

14. březen 2017
Česko – země neznámá

Rozhledny nemusí nutně stát na vysokých kopcích uprostřed hlubokých lesů. Například v Brně mají jednu rozhlednu poblíž centra města, přesněji v Komárově. Nachází se v tamním sportovním areálu Komec a vznikla přeměnou starého vysloužilého komína.

„Vrchol rozhledny se nachází ve výšce 27 metrů a vede k němu celkem 134 schodů. Z toho 107 schodů tvoří schodiště, které komín obtáčí z vnější strany,“ popisuje Karolína Vysloužilová ze sportovního centra Komec. Přestože nejde o žádnou závratnou výšku, už se našlo několik návštěvníků, kteří výstup na vrchol vzdali. Shody totiž tvoří kovová mřížka, skrz kterou je vidět. A právě zdánlivě volný prostor pod nohama nedělá každému dobře, přestože jinak působí rozhledna velmi bytelně.

Samotná rozhledna umožňuje pohled nejenom na jihomoravskou metropoli, ale jsou z ní vidět i některá další zajímavá místa v regionu. „Za dobrého počasí je možné si z vrcholu rozhledny prohlédnout i Pálavu,“ tvrdí Karolína Vysloužilová. Rozhledna ale neslouží jen pro ty, kteří se chtějí pokochat hezkými výhledy. Využívají ji i lezci, kteří ovšem nepotřebují k výstupu na vrchol kovové schodiště.

Netradiční je i místo, ze kterého turisté začínají svůj výstup vzhůru. Musí totiž začít v baru. Je to dáno dispozicí areálu. „Původně tady sídlila firma pěstující okrasné stromky, přesněji její kotelna i s komínem. A ten jsme právě využili pro vybudování nezvyklé rozhledny,“ prozradila Vysloužilová.

Vrchol rozhledny je 27 metrů nad terénem

Rozhledna v brněnském sportovním areálu Komec je přístupná celoročně a mnozí ji využívají pro rozhled po městě i v nejchladnější část roku. Největší zájem návštěvníků je ale samozřejmě od jara do podzimu.

autor: hon
Spustit audio