V Bukovanech si před pár lety postavili větrný mlýn. Slouží jako muzeum a rozhledna

5. prosinec 2016
Česko – země neznámá

Jihomoravská vesnička Bukovany leží jen pár kilometrů severozápadně od Kyjova. Dominantou obce je nepřehlédnutelný větrný mlýn takzvaného holandského typu. Vypadá sice starobyle, ale vyrostl doslova na zelené louce teprve v roce 2004.

„Spousta návštěvníků je mládím mlýna překvapená. Vypadá totiž letitě, a to i díky tomu, že je hodně ošlehaný od větru. Zvláště od severu tady silně fouká. Musíme ale přiznat, že vítr nevyužíváme k pohonu lopatek, roztáčíme je díky elektrické energii,“ přiznává ředitel areálu Roman Šikuta.

Jedním z důvodů, proč v Bukovanech využili pro pohon elektřinu, je fakt, že by klasický mechanismus mlýna zabíral uvnitř stavby příliš mnoho místa. A tady využili doslova každý kousek. „V přízemí je místnost, které podle velkého krbu říkáme krbovna. Tady se konají různé společenské akce, dokonce tu hejtmani podepisovali nějaké smlouvy,“ popisuje Šikuta.

V dalších patrech bukovanského mlýna pak návštěvníci najdou výstavu uměleckých předmětů, expozici nazvanou příznačně „Slovácká vesnice“. A na samém vrcholu stavby je vybudovaná vyhlídková terasa. Za dobrého počasí z ní můžete pozorovat nejenom celé Kyjovsko, ale lze dohlédnout až na Slovensko anebo do Rakouska.

Z vrcholu mlýna lze vidět za dobrého počasí na Slovensko i do Rakouska

Vyšlapat schody vedoucí na vrchol se dokonce prý vyplatí i v noci. Naskytne se unikátní pohled na osvětlené město Kyjov i vesnice v okolí.

Bukovanský mlýn s vyhlídkou je otevřený celoročně a dokonce i v zimě se sem lze přijít podívat od pondělí až do neděle.

autor: hon
Spustit audio