V Byšičkách u Lysé nad Labem mají kruhovou, paprskovitě stavěnou náves

8. únor 2016
Česko – země neznámá

Pokud byste chtěli zažít skutečnou sousedskou atmosféru, přijeďte se podívat do vesnice Byšičky ve Středočeském kraji. Byšičky stojí na místě bývalého pravěkého sídliště. Osadu Byšice poničili husité. O obnovu vsi se zasloužil zdejší hrabě František Antonín Špork, který v roce 1717 nařídil založit ves novou.

A nové Byšičky založil podle pravzoru původních slovanských osad. Osm velkých stavení postavil paprskovitě do kruhu okolo návsi tak, aby průčelí domů směřovala směrem do návsi a hospodářské budovy na druhou stranu směrem do polí. Půdorys vesnice je díky tomu stavební památkou chráněnou státem.

Právě tím, že průčelí obytných částí domů směřují do centra návsi, mají lidé v Byšičkách mnohem větší pocit sounáležitosti a pospolitosti. U dvou domů se dodnes dochovaly „vejminky“, které vypadají jako miniatury hlavních stavení. Je vidět, že tady lidé na starší generaci mysleli a stárnoucí hospodáři mohli v Byšičkách dožít v klidu.

Některá stavení mají směrem do návsi i špýchary, které z hlediska architektury zcela zapadají celkového stylu návsi

U některých domů stojí hned u návsi také špýchary. Jsou z hlediska architektury postavené podobně jako obytné části stavení, jen nemají okna v přízemí, ale až v prvním patře nebo těsně pod střechou. Na první pohled ale nerozeznáte, že se jedná o hospodářskou budovu.

Uprostřed návsi stojí kaple sv. Václava vysvěcená 3. října 1888. Kapličku obklopuje čtveřice památných lip velkolistých, jejichž ochrana byla vyhlášena 25. dubna 2002. Pohled na čtyři urostlé stromy je úchvatný, nelze se proto divit, že tudy na svátek sv. Václava pravidelně chodilo procesí místních věřících až do Staré Boleslavi.

Spustit audio