V centru Prahy uvidíte obří hlavu Franze Kafky. V celou hodinu se originálním způsobem otáčí dokola

9. duben 2024

Dvaačtyřicet pohyblivých pater téměř jedenáctimetrové sochy poskládalo dohromady tvář spisovatele Franze Kafky. Autorem 39 tun vážící busty je David Černý. Od roku 2014 nevšední socha stojí a navíc se i v pravidelných intervalech otáčí u obchodního centra nad stanicí metra Národní třída.

Z jedné z kaváren zmíněného obchodního centra je díky proskleným stěnám na obří Kafkovu hlavu výborný výhled. Navíc se v ní o Kafkovi a jeho životě v Praze dočtete několik zajímavostí. Najdete tam například portréty Kafkových lásek, jeho přátel a také směrovky ukazující, kde se nacházelo jeho bydliště, kde pracoval, kudy se vydat ke Kafkovu muzeu nebo k rodinnému hrobu.

Franz Kafka byl český, německy píšící spisovatel židovského původu, jeden z literárně nejvlivnějších a nejoceňovanějších spisovatelů 20. století. Narodil se na Starém Městě pražském. Po vystudování práv pracoval jako úředník v pojišťovnictví, nejprve krátce v Assicurazioni Generali a poté čtrnáct let v Dělnické úrazové pojišťovně.

Za svůj hlavní životní úkol nicméně považoval psaní, které ovšem jen obtížně kloubil se svědomitě vykonávanou prací v úřadě. Když u něj propukla plicní choroba, sedm let s ní statečně zápasil. Poslední léta svého života strávil většinou v zotavovnách a léčebných ústavech v Čechách i v zahraničí. Ani tehdy ale nepřestával psát.

Dvě bronzové mužské skulptury v jezírku ve tvaru republiky před Muzeem Franze Kafky

Ke svému literárnímu dílu byl neobyčejně kritický. Jen malou část uvolnil ke knižnímu vydání, většinou po naléhání přátel. Větší část jeho díla, která později stála za Kafkovou světovou slávou, vyšla až z pozůstalosti. A to díky tomu, že jeho nejbližší přítel Max Brod nerespektoval Kafkovo přání, aby rukopisy bez milosti spálil.

Otáčivá hlava Franze Kafky

Socha Davida Černého z rotujících nerezových panelů se otáčí každý den každou celou hodinu od 8 do 21 hodin. Ve zbylém čase se občas lehce zavrtí. Technická příprava, výroba a vlastní montáž zabraly celkem 8 900 hodin práce, což odpovídá více než 370 dnům, tedy více než jednomu roku. A pokud bychom nahlédli do útrob hlavy, objevili bychom mimo jiné 21 motorových modulů a jeden kilometr kabelů.

V metropoli můžete spatřit i další originální sochy Davida Černého. Třeba obráceného koně, na jehož břiše sedí sv. Václav v pasáži Lucerny, či mimina lezoucí po Žižkovské věži anebo po zemi u Sovových mlýnů na Kampě. Dále je to obří postava v podobě ženského těla nazvaná Lilith, která podpírá budovu v Karlíně. Nebo dvě čůrající mužské postavy ve dvoře Hergetovy cihelny na Malé Straně před Kafkovým muzeem. To je otevřené denně od 10 do 18 hodin.

Spustit audio