V České knize rekordů letos přibyla i největší socha Ježíše v Česku. Najdete ji nedaleko Kralup nad Vltavou

23. červen 2023

Pelhřimovské Muzeum rekordů letos zaregistrovalo několik rekordních počinů, které se váží přímo ke Středočeskému kraji. Mezi nimi i největší socha Ježíše. Najdete jí v relaxačním Rezortu Svět v obci Úžice nedaleko Kralup nad Vltavou. Iniciátorem jejího vytvoření je slovenský podnikatel, Pavol Turoň.

Pavel Turoň žije od roku 1982 žije v Čechách. Tento rodák z Námestova na Oravě po studiích v Praze založil rodinu a pracoval v oblasti logistiky. Před dvaceti lety v obci Úžice koupil pozemky bývalého cukrovaru a začal tam budovat původně jen prostor klidu a odpočinku, zejména pro teambuildingy zaměstnanců své logistické firmy a také pro obchodní partnery.

Vysázel tu tisíce stromů a celému prostoru pak trefně začala říkat „Zelené údolí“. Rozšiřoval se i celý pozemek a postupně vznikaly další ubytovací a relaxační prostory, včetně mnoha zákoutí, relaxačních koutků, parku a stylového penzionu.

Pavel Turoň pracovně i soukromě hodně cestoval a do svého rezortu postupně otiskl mnoho zemí světa. Rezort Svět je dnes věrný svému názvu. Můžete si tu vychutnat japonské zákoutí, Bahamy či kousek Afriky a v penzionu si vybrat v daném stylu také pokoj.

Na počátku příběhu byla nemoc se šťastným koncem

Před dvěma lety se ale Pavlu Turoňovi změnil život. Při vážném onemocnění si doslova sáhnul na dno svých fyzických sil a po dlouhém umělém spánku se celý rok uzdravoval a dostával zpět do plné síly. Neplánoval to, ale najednou se mu z podvědomí začala vybavovat obrovská socha Krista Spasitele v brazilském Riu de Janeiru, kterou během svých cest navštívil celkem čtyřikrát.

Rozhodl se, že by do svého rezortu podobnou sochu rád postavil jako poděkování Nejvyššímu za své uzdravení. Dlouho nemusel přemýšlet, komu dílo svěřit. Velmi dobře znal malíře a sochaře pana Martina Lepku, který v jeho penzionu vytvářel různé plastické dekorace a měl již i zkušenosti z vytváření větších betonových realizací v přírodě.

Pavol Turoň u nejvyšší sochy Ježíše v České republice

Inspirace v „Riu“ i ve Zlíně

Zadání bylo sice jasné, zvažovala se pouze velikost. I tady byla jistá inspirace. Krátce před rozhodnutím totiž Pavol Turoň navštívil Muzeum Tomáše Bati ve Zlíně a dozvěděl se, že Tomáš Baťa vždy stavěl své výrobní haly na míru 20 stop, což je v přepočtu přesně 6 m 9 cm. Výška 6 m tedy byla základním požadavkem, mimo jiné i proto, aby socha byla viditelná ze všech míst rezortu.

Pro její stavbu pak bylo nutné zvolit speciální postup. Postavilo se kvalitní lešení a socha se vytvářela přímo na místě. Socha je z bílého betonu se skelnými vlákny a plastifikátory, vyplněná ocelovými výztužemi. Oproti té brazilské je menší, ale má několik originálních prvků, kterými jsou tváře nebo korunka. Socha je vysoká 6,15 metru, samotný Ježíš bez podstavce má na výšku 4,5 metru a rozpětí jeho rozpažených rukou jsou 4 metry. Na sochu je impozantní pohled. Symbolicky objímá všechny návštěvníky rezortu.

Odměna za upřímné poděkování Osudu

Při odhalování sochy za přítomnosti veřejnosti ji vysvětil Jeho Eminence ThLic. Dominik kardinál Duka, O.P. Je až neuvěřitelné, jak změnila atmosféru v celém rezortu. Vznikla čistě spontánně, jako výraz poděkování.

Nicméně v důsledku se postarala o značné zvýšení návštěvnosti. Lidé jsou zvědaví a chodí se na sochu dívat. A objevují tak i velmi zajímavé místo k odpočinku a relaxaci, které Rezort Svět nabízí. Pavol Turoň ke své soše chodívá minimálně třikrát týdně. Je šťastný, že se uzdravil, a vděčný, že celý příběh přinesl i pozitivní změny v samotném rezortu.

Spustit audio