V charitním obchodě v Kolíně nakoupíte za pár korun brusle i výbavu do dětského pokojíčku. Pomůžete tak dobré věci

4. únor 2020

Charitní obchod v Kolíně pomáhá onkologicky nemocným, školákům i seniorům. Za pár korun tam pořídíte sváteční servis, lyžařské boty nebo dětskou postýlku. Malý krámek v Benešově ulici zatím vynesl asi 80 tisíc korun.

„Všechno, co tady vidíte, tak jsme dostali darem od lidí. Jsou to věci, které už doma nechtějí, nepotřebují je, ale někomu jinému ještě mohou posloužit,“ rozhlíží se po plných policích provozovatelka obchodu Proonko Lucie Cháberová. „Nejsme zaměření pouze na oblečení, jak se původně lidé domnívali, ale chceme to naopak rozšířit na co nejširší okruh věcí. Takže tady máme od kol, postýlek, sedaček, až po hračky, boty a kabelky.“

Třicet procent tržby je věnováno na podporu onkologicky nemocných. Požádat mohou například o příspěvek na paruku. „Může žádat opravdu kdokoliv. Přispějeme na paruky, protože zdravotní pojišťovny příspěvek přestaly dávat,“ vysvětluje Lucie Cháberová. Peníze z výtěžku obchodu pomáhají také ve školách, školkách nebo v domově seniorů. Například školní třída si může požádat o příspěvek na pomůcky. „Kupovali jsme kostky s čísly a písmeny do prvních tříd. Kupovali jsme i nějaké potřeby do mateřské školy,“ vypočítává Lucie Cháberová. „Senioři z domova nad tratí v Kolíně od nás získali poměrně velkou škálu mastí a léků. Tedy to, co si nemohou dovolit ze svých důchodů.“

V obchodě pracují dobrovolnice a pracovní návyky tady získávají také klientky z chráněného bydlení organizace Mela. Pomáhají věšet oblečení na ramínka, žehlí, zametají a myjí výlohy. Zároveň tady prodávají výrobky z terapeutické dílny. Ve výloze jsou vystavené jejich pletené košíky, keramické dárky i plátěné pytlíky na potraviny.

Podle Lucie Cháberové se nejvíc prodávají hračky a oblečení. Zájem je také o ložní prádlo, věci do domácnosti, talíře a příbory. „Teď je sezóna bruslení a lyžování, takže vítáme cokoliv na zimní sporty,“ usmívá se provozovatelka obchodu.

Charitativní činnost obchodu podpořilo město Kolín symbolickým nájemným 12 tisíc korun za rok. Vydělané peníze tak mohou jít na dobročinné účely.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka