V Chebu otevřeli Retromuseum. Vrátí vás do doby reálného socialismu

28. březen 2016
Česko – země neznámá

Co se vám vybaví, když se řekne retro? Šedesátá, sedmdesátá nebo osmdesátá léta? Správně. Pokud si chcete zavzpomínat na věci denní potřeby, pomocníky v domácnosti nebo na módní doplňky a československý design druhé poloviny minulého století, máte jedinečnou příležitost ve speciálním muzeu.

První muzeum u nás zaměřené pouze na „retro“ mapuje období od roku 1958 do roku 1989. Navštívit ho můžete na náměstí v Chebu na západě Čech. Duchovním otcem a zakladatelem Retromusea je ředitel Galerie výtvarného umění Marcel Fišer.

Na myšlenku založit sbírku mapující životní styl a design druhé poloviny minulého století ho přivedla návštěva Berlína. Tam totiž mají Muzeum DDR (pozn. red.: do roku 1989 zkratka pro Deutsche Demokratische Republik, označení pro východní Německo, česky NDR).

U nás žádné podobné muzeum, zaměřené pouze na retrostyl, neexistovalo. Už při přípravě prostor pro muzeum, které sídlí hned vedle chebské galerie, se začaly hrnout exponáty do budoucích expozic. V současné době jich tu najdete přes tisíc a nové stále přibývají.

Expozice je rozdělená do dvou částí na design a životní styl. Najdete tu i originální „socialistickou“ restauraci, včetně dobových květin v drátěné polici. V prodejní části vás překvapí, kolik původních československých výrobků se na trhu stále drží a v nezměněném stylu vyrábí dodnes. Ať už jde o kosmetiku, hlavolamy a další společenské a dětské hry nebo třeba kapesní nůž - rybičku.

Retromuseum v Chebu

Muzeu vévodí dobové dopravní prostředky: Velorex – tedy motorka na třech kolech alias hadraplán, který znáte třeba z filmu Vrchní, prchni, a kdysi tolik oblíbené „embéčko“, motocykl Jawa nebo skútr zvaný prase. A nesmíme zapomenout na legendární skládačku, kolo značky Eska, které se vyrábělo právě v Chebu.

Jediné muzeum, kde ožijí vaše vzpomínky

V expozicích najdete jak klasicky uspořádané vitríny s fény, šlehači, rádii, telefony, magnetofony nebo vysavači, tak do nejmenšího detailu vyladěné interaktivní dobové byty. Můžete se třeba posadit do obývacího pokoje z 50. let a připomenout si atmosféru tehdejšího vybavení domácnosti. Na stolku nechybí telefon s vytáčecím ciferníkem.

Možná máte doma retro koupelnu

Dokonce z něj můžete zavolat do bytu z 80. let a cestovat časem. Najdete tu i kompletně vybavenou kuchyni nebo koupelnu včetně tehdy nejmodernější a jediné dostupné pračky. Zkrátka expozice, u které - rozdíl od hodně starých exponátů v jiných muzeích - ožijí vaše skutečné vzpomínky.

V sekci prototypů a konceptů zase nahlédnete do tajů designérské práce. Jsou tu ukázky různých zajímavých návrhů třeba nikdy nezrealizovaných dopravních prostředků. V 1. patře muzea najdete originálně vybavenou audio místnost, kde nechybí kazeťáky, walkmany a další hudební vychytávky 80. let. Jedna ucelená expozice se věnuje historii, vývoji a současnosti legendárních botasek.

Retromusem v Chebu je otevřené od letošního února a má tak před první turistickou sezónou. Lze očekávat, že se stane jednou z nejnavštěvovanějších expozic u nás.

autor: Pavel Halla
Spustit audio