V Církvici na Kutnohorsku byl otevřen nový obchvat. Uleví místním a pomůže i tranzitní dopravě

25. říjen 2022 17:00

V Církvici na Kutnohorsku začíná sloužit řidičům obchvat, který má z obce odvést tranzitní dopravu mezi Kolínem a Čáslaví. Výstavba více než čtyřkilometrové přeložky silnice I/38 vyšla na 445 milionů korun bez DPH. Přinese úlevu místním lidem a pomůže i tranzitní dopravě.

"Bydlím tady u té silnice, vyrůstali jsme tady a je fakt, že jsem tady viděla opravdu spoustu bouraček a i místní lidi, který to tady prostě nezvládli. Je to tady strašně nebezpečný. Prostě, kdo tady nebydlel, tak si to asi těžko dovede představit," říká místní obyvatelka Stanislava Kácovská a pochvaluje si, že procházky po Církvici teď budou klidnější a bezpečnější.

Starosta obce Jiří Volenec z ČSSD říká, že po obchvatu volali místní už před 30:

"Zhruba tak dvacet zpátky byly provedeny první studie. Potom do toho vstoupila sousední obec Třebešice, kde jsme zacházeli do jejich katastru. Zvolila se proto varianta šetrnější k jejich obci, sice trošku pro nás složitější, ale tam jsme našli společnou řeč."

Čtěte také

Čtyřkilometrový obchvat vede podél železniční trati po jihozápadní straně obce. Jedná se o přeložku jedné z nejdůležitějších dopravních tepen, která spojuje severní Čechy, východní část Středočeského kraje a Vysočinu a končí až u hranic s Rakouskem.Podle ministra dopravy Martina Kupky z ODS uleví nejen obyvatelům Církvice, ale i samotné dopravě:

"Pro motoristy je to další zrychlení cesty ze severu na jih a samozřejmě v úhrnu také zkapacitnění té silnice první třídy, protože každá taková úleva, každé takové odstranění úzkého hrdla v podobě obce, znamená ve výsledku i lepší podmínky pro tranzitní dopravu."

Čtěte také

Samotná stavba se protáhla o 45 dní, a to kvůli archeologickému výzkumu, který tu odhalil doklady o pravěkém osídlení, a nutnému přeložení ropovodu Družba.

"Což bylo velmi náročné, velmi komplikované, protože samozřejmě jsme teoreticky mohli ohrozit i zásobu ropy do rafinerie v Litvínově, to znamená, museli jsme to řešit skutečně se všemi těmi účastníky tak, abychom mohli de facto vypnout na chvilku ten ropovod a tu přeložku udělat," popisuje generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl.

Teď se Ředitelství silnic a dálnic chce zaměřit na vybudování přeložky Malín-Kuchyňka, která bude na obchvat Církvice bezprostředně navazovat.

Čtěte také

autoři: Zuzana Roudnická , JMys
Spustit audio