V Depozitu u Šimona nachází nový domov opuštěné a týrané kočky. Zřídila ho dispečerka pražské autobusové dopravy

12. leden 2024

Darovali jste někomu o Vánocích kočičku? Možná má to štěstí, že díky vám našla nový domov. Bohužel právě v tomto období se ale vyskytuje hodně opuštěných čtyřnohých „dárků“ na ulici, protože je jejich nový majitelé nechtěli a jednoduše vyhodili. O takto opuštěné i týrané kočičky pečuje Depozitum u Šimona. Jeho zakladatelka, Vilma Havlínová tento spolek založila v loňském roce spolu se svými přáteli.

V současnosti se stará celkem o 34 koček, které našly svůj nový domov přímo v její rodinné vilce v Praze.

Životní příběh Vilmy Havlínové je na první pohled jednoduchý. Dcera si přála mít kočičku, a tak se do rodinného domku Havlínových dostal první čtyřnohý kamarád. Když dcera vyrostla a osamostatnila se, domácí kočička začala paní Havlínové v životě chybět. Velmi dobře navíc věděla, že kočka je u nás bohužel nejčastěji týrané zvíře.

Odpolední siesta na kanapi

Nejprve různé kočičí i psí útulky podporovala finančně. Když byla posléze jedním spolkem požádána, jestli by se občas mohla dočasně postarat o nemocná koťátka, neváhala. Domů si přinesla malého kocourka Šimona. To byl začátek. Postupně se seznámila s mnoha přáteli, kterým osud koček nebyl lhostejný. S jejich pomocí i s pomocí své dcery v loňském roce založila spolek Depozitum u Šimona, pojmenovaného na počest prvního čtyřnohého obyvatele útulku – kocourka Šimona.

Dětský pokojíček se změnil na kočičí

Nelze se ani divit, že za tak krátký čas své existence má dnes Depozitum u Šimona ve své péči celkem 34 koček. Velký rodinný dům, ve kterém od osamostatnění dětí paní Vilma Havlínová zůstala sama se svým přítelem, nabízí více než dost prostoru.

Kocour Daníček našel v útulku Depozitum U Šimona nový domov

Kočky tu najdete téměř všude, jsou ale samozřejmě místa, kam nesmí. Na paní Vilmu si rychle zvykly. Ty, které se nesnesou nebo potřebují zvláštní přístup, mají samostatné kočičí pokojíčky. Kocour Daníček má například rád pouze paní Vilmu a ostatní kočky nesnese. „Vyvzdoroval“ si tak svůj samostatný pokoj. Kočička Strašenka se naopak bojí ostatních koček, a tak od všech ráda utíká do výšek. Ke spokojenosti jí stačí vyšší poličky nábytku nebo kuchyňská linka. Součástí útulku je samozřejmě i místnost pro karanténu.

Výstavy, kde si každý může najít tu svoji kočičku

Zní to sice jako kočičí sen, za vším je ale opravdu hodně práce a starostí. Paní Vilma Havlínová totiž útulek vede ve svém volném čase vedle náročné profese. Je totiž dispečerka městské autobusové dopravy v Praze a o opuštěné kočky ve svém volném čase pečuje už šest let. Když má dvanáctihodinovou směnu, musí vstávat ve 4 hodiny ráno, aby se postarala o kočky, a po návratu z práce zase začíná druhé kolo péče. Bez pomoci dalších členů spolku by se neobešla. Kvůli zřízení spolku navíc musela absolvovat náročný odchytový kurz a kurz ošetřovatele drobného domácího zvířectva na Veterinární univerzitě v Brně.

Když se nějaká kočička probere jako první, raději jde hned zkontrolovat, jestli je v misce něco k jídlu

Ačkoliv její dům obsadili kočičí obyvatelé, nelituje. Naopak, kočky jí pozitivně změnily život. Díky nim našla nové skvělé přátele, kteří se nestarají pouze o sebe, ale záleží jim také na zvířatech. Kočky, o které se stará, jí péčí odplácí „kočičí“ láskou a vděčností. Paní Vilma je ale nejšťastnější, když se jí podaří pro některou kočičku najít nový láskyplný domov. Proto pravidelně pořádá umísťovací výstavy koček, na kterých jsou kočky i z dalších kočičích útulků.

Ta příští se bude konat v Kulturním domě Barikádníků v Praze – Strašnicích v sobotu 3. února od 10 do 16 hodin. Přijďte si vybrat svou kočičku a dejte jí nový domov.

Spustit audio