V domově seniorů v Říčanech se covidem nakazilo 92 ze 130 klientů. Pomůžou dobrovolníci a vojáci

6. listopad 2020 10:35

Na výpomoc do domova pro seniory v říčanské části Voděrádky se za den přihlásilo asi 30 dobrovolníků. Kromě dvou třetin nakažených klientů se nemoc prokázala u téměř poloviny personálu. Podle ředitele domova Pavla Kyzlinka pomůžou v péči o seniory i vojáci.

Covid-19 se podle vedení domova nejdříve objevil u několika zaměstnanců. Po konzultaci s hygieniky bylo v úterý provedeno plošné testování, výsledky přišly o den později večer. 

Výsledky jsou alarmující. Koronavirus se potvrdil u 92 ze 130 klientů a 30 z 80 zaměstnanců. 

Klientů s jasnými příznaky bylo nejdříve deset a pracovníci je izolovali od ostatních. "Po testování se ale zjistilo, že pozitivních je dalších 82 klientů," dodal ředitel domova Pavel Kyzlink.

Zařízení potřebuje v dalších dvou týdnech dočasně obsadit pozice, které jsou nyní volné kvůli výpadku nakažených zaměstnanců. O pomoc žádá přátele domova a dobrovolníky, kteří mají zkušenost s péčí o seniory a případně již mají za sebou onemocnění koronavirem, a je tedy u nich riziko nakažení téměř zanedbatelné.

Domovu scházejí hlavně zdravotní sestry, pečovatelé, pracovníci na úklid a do kuchyně. "Abychom byli schopni zajistit plnohodnotný provoz bez jakéhokoliv omezení, tak bychom potřebovali do svých řad zaměstnat na přechodnou dobu dobrovolníky v počtu alespoň 20 lidí, a to minináně na 14 dní," uvedl ředitel.

V současnosti se zařízení přihlásilo už na třicet lidí, s jejichž pomocí zajistí nadcházející víkend. Pokud to bude nutné, požádá vedení o pomoc armádu. Ta už funguje například v Čáslavi. 

Krajská statistika nemocných

Ve středních Čechách přibyl za posledních 24 hodin rekordní počet nakažených koronavirem, a to 2520. Aktuálně je v regionu 35 025 nakažených, vyplývá z informací na webu krajské hygienické stanice. V kraji zemřelo s nemocí covid-19 od začátku pandemie 232 lidí.

autor: Kristýna Vašíčková | zdroj: ČTK
Spustit audio