V Harrachově můžete obdivovat zručnost mistrů sklářů nebo si vyfouknout vlastní skleničku

6. listopad 2014
Česko – země neznámá

V Harrachově, ve městě, které proslavilo sklářské řemeslo, můžete navštívit neobyčejný komplex budov. Jde o sklárnu, která je údajně nejstarší na celém světě. Nápojové sklo se v ní vyrábí už více než 300 let za pomoci tradičních technik a šikovných pracovitých sklářů.

Sklárnu na severu Čech založili už před rokem1712 aod té doby až do dneška se v ní skleničky rodí stejně jako na počátku 18. století. Nejsou zde žádné automatické linky a strojní zpracování, jak to dnes bývá zvykem, ale obří sklářské pece, sklářské píšťaly a ruční práce s horkou sklářskou hmotou. A především desítky zručných sklářů z Harrachova a okolí. Na to, jak se vyrábějí skleničky nejen pro český, ale i zahraniční trh, se můžete sami zajet podívat. Komplexem sklárny vás rádi provedou.

Uvidíte cvrkot v hlavní výrobní hale, kde kolem obřích sklářských pecí pobíhají desítky sklářů. Skleničky tam budou foukat přímo před vašima očima, budete se moct pokochat neuvěřitelnou synchronizací pohybů i vzájemné pomoci mezi skláři při jednotlivých výrobních krocích.

Sklárna v Harrachově

Dále se můžete projít brusírnou skla, kde poháry či lustry dostávají potřebný tvar nebo zdobné ornamenty. I brusírna je ojedinělá – se svými tradičními kamennými brusnými kotouči na tzv. kulických stavech. A zavítat můžete také do technického zázemí prastaré harrachovské sklárny, kde vás překvapí vodní Francisova turbína z roku 1937, která pohání stavy v brusírně.

Kdybyste měli odvahu a chuť vyzkoušet si sklářské řemeslo na vlastní kůži, můžete se po předchozí domluvě pod dohledem zkušeného skláře pokusit vyfouknout si sami nějakou tu skleničku. Vlastní výtvor si pak samozřejmě odvezete domů.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio