V Koštově na Ústecku mají zachráněnou kapličku. Schovává se pod dálnicí D8

12. leden 2016
Česko – země neznámá

Když jedete po dálnici, většinou nemáte čas dívat se kolem. Snadno vám tak unikne lecjaká zajímavost. A co teprve když je ukrytá pod dálnicí? My vám dnes jednu takovou představíme. Je to kaple Panny Marie schovaná pod přemostěním dálnice D8 v Koštově, což je součást města Trmice na Ústecku.

Drobných i rozměrných staveb, které musely na severu Čech ustoupit rozpínavému stavebnímu ruchu nebo těžbě, bychom se snad ani nedopočítali. Stará centra měst, ba i celé vesnice zmizely v nenávratnu. O to větší zázrak je, když se najde příklad stavby zachráněné.

V Koštově se místním podařilo zachránit kapličku Panny Marie. Pochází z první třetiny 19. století, o sto let později se dočkala i zvonu. V 90. letech minulého století stála v cestě nově budované dálnici. Díky nadšencům v čele s manžely Sládkovými, kteří bydleli v jejím těsném sousedství, se podařilo kapli zachránit přesunem o několik metrů dál. Jejich dům ale zbourán byl a Sládkovi se museli přestěhovat.

Přesun kvůli dálnici

Na místě, kde kaple stála původně, se dnes vypíná jeden z pilířů mohutného dálničního přemostění. Ke kapličce dřív vedly i schody, ty už teď nejsou zapotřebí. V roce 1996 prošla stavba opravou a zůstal v ní i původní zvon. Kaplička je církevním majetkem ve správě trmické farnosti, starají se o ni místní lidé a občas se tu objeví zapálené svíčky nebo květiny.

Kaple Panny Marie je schovaná pod přemostěním dálnice D8 v Koštově

„Řidiči projíždějící nad kapličkou o ní nemají ani tušení, ale snad i ona přispívá k tomu, že z tohoto místa nemá trmická radnice zatím žádnou informaci o nehodě,“ usmívá se starostka Trmic Jana Oubrechtová.

Ostatně tím příběh kapliček v Koštově nekončí. Kdysi tu prý stávala ještě jedna, v blízkosti hřbitova. Ta zbourání neunikla, ale dodnes se této lokalitě říká U kapličky. Příští generace už nejspíš nebude vědět proč. Ale mezi koštovskými klíčí nápad na vybudování kapličky nové. Koštov by tak opět mohl mít kapličky dvě.

Spustit audio