V Kuličkovém areálu ve Zruči nad Sázavou můžete kuličky nejen cvrnkat, ale také pouštět

13. říjen 2014
Česko – země neznámá

Cvrnkání kuliček byla kdysi jedna z nejoblíbenějších klučičích her. S nostalgií na ní vzpomínají mnozí dnešní tatínci a dědečci. Kuličky ale dokáží mít své kouzlo i dnes. Není proto divu, že ve středočeské Zruči nad Sázavou vznikl jedinečný kuličkový areál přímo v prostorách rozsáhlého dětského hřiště. Často sem přitom chodí hrát i dospělí – nebo děti se svými rodiči. O vítězi ovšem rozhoduje především štěstí. Kuličky se tu totiž necvrnkají, ale pouštějí.

Celý kuličkový areál je velký přibližně 7 krát 7 metrů. Je zvýšený, takže z dálky vypadá poněkud malý. Ale je tu tolik drah, že si tu můžete užít celé odpoledne a stále budete mít po čem pouštět kuličky dolů. V současné době tu najedete 10 kuličkových drah a tři skokanské můstky postavené jako zmenšeniny lyžařských skokanských můstků, takže zahrát si tu můžete i závody ve skoku kuliček.

Pro jednu hru je ideální skupina od 2 do 8 lidí. Dráhu si vyberete podle množství hráčů nebo zvolených překážek, které musí kuličky překonávat - mosty, tunely, zatáčky, rozdělování a spojování dráhy, boule nebo dráhy, které kombinují můstky i sjezd.

Vyberete si svojí barvu kuličky, pověříte jednoho ze skupiny, ať kuličky zamíchá a vhodí na dráhu. A potom už jenom přihlížíte, jak se kuličky vzájemně předjíždějí, projíždějí nejrůznějšími tunely, serpentýnami, podjezdy a nadjezdy…

Dráhy jsou barevně rozlišené

Celý areál je vyroben pro hliněnky. Pokud je nemáte, v infocentru nebo v občerstvení si můžete kuličky koupit. Hned vedle drah je navíc k dispozici také cvrnkací plácek, kde si každý může udělat důlek a zacvrnkat si kuličky klasickým způsobem.

Pokud rádi sportujete, můžete zábavné kuličkové odpoledne zakončit projížďkou po zručské cyklostezce. Se svou délkou dva a čtvrt kilometru je vhodná nejen pro cyklisty, ale také pro in-line bruslaře. Děti se mohou naopak vydovádět v přilehlém dopravním areálu, kde si na mini silnicích, přechodech a kruhových objezdech vyzkoušejí dodržování dopravních pravidel v zapůjčených autíčkách.

Spustit audio