V Libiši to žije! Tvoří, baví se a pomáhají potřebným

21. březen 2022, aktualizováno

Obec Libiš leží asi 10 km jižně od Mělníka. Je to obec nevelká, má asi 2 200 obyvatel, přesto se tam stále něco děje: konají se výstavy, besedy, posezení pro seniory s hudbou a tancem, děti i dospělí vytvářejí dekorace nebo betlémy.

Když se projdete obcí, poznáte, kdo se tvoření z přírodních materiálů zúčastnil. V období Vánoc dveře domů zdobí vánoční hvězdy, okolo Velikonoc zase ze zahrad vykukují slaměné slepice v ošatce. A tvoří se i v dalších ročních obdobích.

Při návštěvě obecního úřadu si můžete prohlédnout betlém, který od Agentury Dobrý den získal certifikát českého rekordu. Je to betlém nakreslený na největším počtu oblázků. Autory jsou žáci ZŠ Libiš.

V libišské knihovně

Oblázky ze sádry po večerech pro děti odlévala třeba paní Holinová, ta je členkou místní kulturní komise, která akce pořádá. „Bez velké podpory vedení obce bychom ale nemohli tyto akce realizovat, za to patří nejen paní starostce Komeštíkové, ale i radě a zastupitelům velké poděkování,“ říká Jaroslava Holinová. Nemluví jen za sebe. „Je to týmová práce, nemohla bych to dělat bez pomoci okolí. Mám okolo sebe úžasná děvčata.“ Velkou pomocnicí je také maminka paní Holinové, která pomůže, s čím je potřeba. Třeba s odléváním oblázků pro tvorbu betlému, na aktuální výstavu zase vybrala a připravila kapesníčky.

Knihovna, ve které výstavu „Ženy“ ze sbírek obyvatelek Libiše, Jaroslavy Holinové (vyšívané kapesníčky a kapesníčky s háčkovanou krajkou), Václavy Kuskové (sběratelské panenky) nebo ubrousků Aleny Šedové z Brandýsa nad Labem uvidíte, sídlí v budově obecního úřadu.

Panenky Václavy Kuskové z Libiše

Blíží se Velikonoce, a tak už se připravují na další tradiční akci: 12.4.2022 budou v Libiši péct beránky pro domovy seniorů, zároveň proběhne 7. ročník soutěže o nejhezčího beránka. Mimochodem, paní Holinová shromáždila největší známou sbírku forem na beránky u nás.

Budete-li mít cestu na „sever“, ukázku těchto forem si můžete prohlédnout do 30. dubna v interiérech Šluknovském zámku. Výtěžek ze vstupného bude věnován do sbírky „Šance pro Tomáše“. „Pomáháme jednomu úžasnému čtrnáctiletému chlapci, který se pere s vážným onemocněním, se svalovou atrofií. Založili jsme veřejnou sbírku a snažíme se mu finančními prostředky v léčbě pomoci,“ dodává Jaroslava Holinová, tentokrát za Klub sběratelů kuriozit, jehož je aktivní členkou. „Přispět do sbírky můžete také při návštěvě výstav a dalších akcí v libišské knihovně.“

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.