V Mydlářovském domě v Chrudimi se hraje vodní loutkové divadlo

30. prosinec 2014
Česko – země neznámá

Minaret, tajemná schodiště, kašpárkové z celého světa i mandaríni z Orientu. To všechno najdete v Mydlářovském domě v Chrudimi v Pardubickém kraji, v největším muzeu loutek v Česku.

Muzeum loutkářských kultur sídlí v Mydlářovském domě od roku 1972. Jeho expozice vás provedou nejen historií českého loutkářství, ale prohlédnout si tu můžete i exotické loutky Orientu, stínového divadla a nově dokonce uvidíte ukázky vodního loutkového divadla.

Stálá expozice nazvaná Magický svět loutek vás seznámí s loutkami kočovných loutkářů, varietními loutkami, rodinnými loutkovými divadly a dekoracemi českých umělců. Nechybí ani Spejbl a Hurvínek, tvorba Jiřího Trnky nebo Josefa Váchala. Zahraniční část expozice vás zavede k loutkám Indonésie, Indie, Japonska, Číny nebo Barmy.

Divadlo zrozené z vody

Letos se pracovníkům Muzea loutkářských kultur podařilo při badatelské cestě po Vietnamu získat jedinečné historické loutky a připravit výstavu „Divadlo zrozené z vody“. Expozice bude otevřená do konce září 2015.

Vodní loutka draka

Díky ní se můžete seznámit s principem i historií vodního loutkového divadla, která ve Vietnamu sahá až do 12. století. Výstava představuje nejen samotné marionety, ale prohlédnout si můžete také fotografie z badatelské cesty po stopách vodního loutkového divadla nebo dokumentární film o tomto fenoménu. Součástí expozice je dokonce malý bazén, kde si děti i dospělí mohou loutkové vodní divadlo zkusit zahrát.

Minaret a studna v prvním patře

Mydlářovský dům v Břetislavově ulici v Chrudimi má gotické základy. Ve druhé polovině 16. století dům koupil mydlář a svíčkař Matěj Mydlář a dal mu renesanční podobu.

Magický svět loutek, loutky kočovných loutkářů

Dům má bohatě zdobené průčelí. Na první pohled vás upoutají toskánské sloupy podpírající lodžie. Dům zdobí řada reliéfů, velice známý je například symbol hlavy šaška, býka, sovy nebo jelena.

Mydlářovský dům je nezaměnitelný. Jeho věž v podobě minaretu se stala symbolem Chrudimi. Podle archivních údajů byla dokonce kdysi ve věžičce observatoř. Mydlářovský dům v Chrudimi – to je nejen magický svět loutek, ale také kouzelný dům s atmosférou dávných staletí.

autor: BRA
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.