V Nasavrkách láká k procházce Kaštanka, alej jedlých kaštanů

3. listopad 2015
Česko – země neznámá

Šest stromků jedlých kaštanů přivezl do Nasavrk u Chrudimi v Pardubickém kraji hrabě Jan Adam Ausperg pravděpodobně z Itálie v roce 1776. Od té doby se alej rozrůstala a dnes je z ní sad kaštanovníku jedlého zvaný Kaštanka, který má dokonce statut přírodní památky.

Sad Kaštanka roste v nejvyšší nadmořské výšce v celé Evropě – 500 metrů nad mořem. Alej se rozkládá na ploše více než jednoho hektaru.

Kaštanovník jedlý začíná kvést daleko později než jeho nevlastní bratr kaštan koňský, tedy až v polovině června. Plody dozrávají v půlce října, ale padají ze stromu až spolu s listím. Takže pokud nejsou mrazy, dají se jedlé kaštany sbírat i na začátku listopadu.

Díky základní škole v Nasavrkách se jedlé kaštany cíleně sbírají a rozesílají po celé republice. Tak si škola každoročně přivydělá na různé školní pomůcky. V době sběru, to znamená v říjnu až v listopadu, je do přírodní rezervace Kaštanka vstup zakázán, ale místní obyvatelé si vždy mohou pár plodů kaštanů sesbírat.

V aleji je ještě pár stromů z původní výsadby

Je neuvěřitelné, že v nasavrcké aleji najdete ještě deset původních stromů. Nejzajímavější z nich je strom zvaný Knížák, vlastně torzo ohromného stromu, který kolem kmene měří přes 5 metrů a stojí tady už od roku 1776. Jeho plody jsou také největší, velikostí se rovnají kaštanům, jaké plodí stromy v Itálii.

Nasavrky - úpatá kaštanu jedlého

Odborníci tvrdí, že si kaštan jedlý můžete vypěstovat i na svém pozemku. Nejlépe je zasadit dvě sazenice. Každý stromek má samčí i samičí květy. Kvést ale nemusí ve stejný čas. Tím máte větší šanci na opylení a hlavně, že vám budou kaštany skutečně plodit.

Kromě doby sběru plodů kaštanů můžete do Kaštanky v Nasavrkách přijít kdykoli. Jsou zde lavičky, dětské hřiště s prolézačkami a dokonce tady můžete v určitou roční dobu najít i houby.

autor: BAL
Spustit audio