V Odrách ožívá stará Katovna. Připomíná historii práva útrpného a hrdelního

29. leden 2016
Česko – země neznámá

Skřipec, španělské boty nebo rovnou popravčí špalek, nad kterým se sklání kat. Pochmurná vyhlídka pro všechny, kteří se před pár staletími ocitli v městském žaláři v Odrách na Novojičínsku. Právě v této moravskoslezské obci ožívá v současné době místní Katovna s mučírnou.

Velkou zásluhu na tom má oderský vlastivědný spolek, který postupně rekonstruuje historický objekt Katovny. Po stopách temné kapitoly dějin se mohou zájemci vydat v domě č.p.83, který se nachází na rohu ulice Okružní a Švédské uličky, jen pár kroků od oderského náměstí.

První písemná zmínka o městské strážnici pochází z roku 1556, kdy město Odry vydalo na vytápění věznice 28 grošů za dřevo. Správce věznice zvaný biřic bydlel přímo v objektu. Šlo o jednu větší místnost v přízemí vybavenou účelně a prostě. Biřic dohlížel na vězně, pro které bylo připraveno celkem pět cel. Zajímavé je, že biřicova jizba sousedila přímo s malou kaplí, která je zde k vidění i dnes.

Odry v dobách mučení a stínání hlav neměly vlastního kata. Popravy proto přijížděl na základě smlouvy vykonávat kat opavský. A to až do roku 1776, kdy bylo právo útrpné jako součást soudního procesu zrušeno patentem Marie Terezie.

Návštěvníci uvidí repliky mučicích nástrojů

Mučení se tehdy neobešlo bez náležitých mučicích nástrojů, jako byl skřipec, pranýř, různé kleště, palečnice nebo španělské boty. Tyto předměty se sice v Odrách nedochovaly, nicméně návštěvníci muzea se dočkají věrných replik. Jejich působivosti jistě přidá fakt, že budou umístěny v autentickém prostředí někdejší mučírny.

Archeologická expozice ve sklepení

Znovu odhalený a zrekonstruovaný prostor v temném sklepení budovy, kde mohou návštěvníci údajně potkat i nejednu zbloudilou duši, vyvolává náležitě stísněné a pochmurné pocity.

Záchrana zchátralého historického domu Katovny přinesla ale v 90. letech minulého století ještě další objevy. A to archeologické nálezy v podobě středověké keramiky, která se zde zčásti také vystavuje. Zasloužili se o to především členové historicko-vlastivědného spolku v Odrách, který v objektu rovněž sídlí.

Historické jádro Oder, kde stojí i Katovna, je městskou památkovou zónou. Tvoří ji renesanční měšťanské domy na náměstí s neoklasicistní kašnou, části opevňovacích zdí a polokruhová bašta, socha Nanebevzetí Panny Marie, kostel svatého Bartoloměje a několik dalších sakrálních památek.

autor: čan
Spustit audio