V okolí Smolotel na Příbramsku prý jezdí na koni nebo ve voze duch Santiniho vdovy

13. listopad 2023, aktualizováno

Známé poutní místo Maková hora, s kostelem zasvěceným sv. Janu Křtiteli a Panně Marii Karmelské, se nachází nad obcí Smolotely nedaleko Příbrami. Na počátku 18. století kostel projektoval pražský barokní architekt Carlo Antonio Canevalle. Stavbě se pro její krásnou architekturu vrcholného baroka říká barokní perla Středního Povltaví. Místo je ale spojeno i se jménem dalšího významného architekta Jana Blažeje Santiniho, od jehož smrti 7. prosince uplyne 300 let.

Jan Blažej Santini-Aichel, český barokní architekt, se proslavil svým jedinečným stylem nazývaným barokní gotika. Narodil se 3. února 1677 jako nejstarší syn do vážené rodiny pražského kameníka italského původu. Zemřel roku 1723. Jeho vdova a dcera byly majitelkami Smolotel a patronkami kaple na Makové hoře.

Kniha Maková hora

O Santiniho druhé manželce, která prý byla velmi zlá, se vyprávělo, že po smrti nenašla klid a jako duch jezdila po zdejším kraji u Smolotel na koni nebo ve voze. Santiniho zřejmě jediná dcera, která se dožila dospělosti, byla na rozdíl od své matky velmi laskavé povahy.

Jaký byl osud jejího syna, Santiniho vnuka, zda potomci Santiniho žijí na Příbramsku do dnešních dní a mnoho dalších dosud nepublikovaných příběhů z historie oblíbeného poutního místa Středního Povltaví najdete v knize Maková hora autorky Věry Smolové.

Na počátku 18. století kostel projektoval pražský barokní architekt Carlo Antonio Canevalle

Pokud byste se chtěli do těchto míst vydat na výlet, vězte, že Smolotely se dělí na několik menších částí, z nichž nejznámější jsou asi Dalskabáty. Spisovatele Jana Drdu jejich jméno inspirovalo k pohádce Dalskabáty, hříšná ves aneb Zapomenutý čert. Ostatně, jména vesnic z rodného Příbramska používal ve svých dílech s oblibou.

Projít si můžete také naučnou stezku, která začíná i končí v obci Smolotely, seznamuje s historií obce, význačnými stavbami a přírodou v okolí. Trasa vede taktéž na Makovou horu, Stezka je dlouhá 6,5 km a na trase je rozmístěno 7 zastávek s informačními panely.

První z tabulí naučné stezky

Vrtá vám hlavou, proč se hora jmenuje právě Maková? Název Makavá, jak se kdysi jmenovalo tamější polesí, ve staré češtině hmatatelná nebo přeneseně velmi hustá, upozorňoval na temný a hustý porost tohoto kopce. Dnes mu říkáme Maková hora.

O tom, jak se Santiniho vdova a dcera dostaly do Smolotel, si poslechněte v reportáži.

Spustit audio