V padesáti letech našel čas bilancovat a sepsal knížku. Fotbalový gólman Oldřich Pařízek ji nazval Chytej

9. listopad 2022

Dukla Praha, Jablonec, Viktoria Žižkov, Příbram, ale také belgický Royal Antverpy. Těmito kluby prošel ve své kariéře rodák z Mladé Boleslavi – fotbalový gólman Oldřich Pařízek. Letos v březnu oslavil padesáté narozeniny a jako opožděný dárek k nim si dal knížku nazvanou Chytej. Sepsal ji společně s Janem Paličkou. Už dávno prý z jeho pohledu nazrál čas bilancovat. Na slavnostním křtu knihy natáčel reportér Pavel Petr.

"Bilancování bylo, ano, ale už dva roky předtím, když jsem bilancoval po těžkém zánětu slinivky. Když jsem skončil v nemocnici, a vlastně skončil blbě. Tam jsem začal bilancovat a ta tužka papír jsou v podstatě od té doby," líčí svůj příběh Oldřich Pařízek.

Fotbalový gólman Oldřich Pařízek vydal knihu s názvem Chytej

V knize otevřeně mluví o tom, co v kariéře dokázal a co mu naopak nevyšlo. Rád třeba vzpomíná na vítězství v dresu Viktorie Žižkov nebo na zahraniční angažmá v belgickém Royal Antverpy. V Belgii navíc poznal jednu fotbalovou legendu, kterou byl slavný gólman Jean-Marie Pfaff. Fotbalista ho vnímá jako svého učitele:

"Je to gólman tak jako já, akorát asi o šest levelů lepší. Každopádně nás to spojovalo, že jsme si pak rozuměli ve všem, co jsme si povídali. A hlavně mně imponoval s těma svými zkušenostmi. A to, co povídal, nikdy nebylo blbě."

Mezi těmi, kteří novou knížku Oldřicha Pařízka pokřtili, byli i režisér Vojtěch Nouzák, zpěvák Marcel Zmožek, šéf fotbalové Amfory Petr Salava nebo trenér české fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý.

Kde se Jaroslav Šilhavý a Oldřich Pařízek poprvé potkali. Co právě gólmanovi nabídl Peter Salava? Nejen to uslyšíte v reportáži Pavla Petra.

autoři: Pavel Petr , JMys
Spustit audio