V Popovičkách na Praze-východ bývaly hned 3 zvony. Místní si dosud mysleli, že jeden

30. červen 2021

Záchranu 524 let starého zvonu z dob Jagellonců v Popovičkách na Praze-východ přibrzdila pandemie koronaviru. „Nemohly se totiž konat žádné akce, kostel sv. Bartoloměje byl proto zavřený. Otevřeli jsme až Nocí kostelů,“ popisuje „covidovou brzdu“ jeden z kostelníků a hlavní organizátor záchrany zvonu Martin Paták.

Peníze se snaží místní získat hlavně vlastními silami. Uspořádali např. několik koncertů a výtěžky z nich dávali na transparentní účet, který zřídili společně s obcí Popovičky. Aktuálně je na něm asi 440 tisíc korun. Potřeba je ale přibližně jeden milion.

Čtěte také

„I když se během covidu nic nekonalo, zjistili jsme spoustu nových zajímavých věcí. V našem kostele totiž nebyly zvony dva, ale hned 3. Na různé situace se tak zvonilo v jiných souzvucích. Záleželo, o jak významný den nebo událost se jedná,“ popisuje funkci zvonů v Popovičkách Martin Paták a dodává: „Hodně nás potěšilo, že po odvysílání reportáže, se nám ozvala spousta lidí a chtějí také pomoci.“

Na záchranu hlavního zvonu v Popovičkách je potřeba zhruba jeden milion korun. „Oprava zvonu je totiž velmi náročná. Měl by ji provést vyhlášený mistr zvonař Petr Rudolf Manoušek ve svých dílnách v Holandsku. Právě on při zjišťování technického stavu zvonu zjistil, že je potřeba mu dodat nový materiál, aby zvon při dalším zvonění nepraskl,“ říká Martin Paták.

Podrobnosti ke sbírce a záchraně zvonu v Popovičkách na Praze-východ najdete na webu Náš zvon.

Spustit audio