V Popovičkách zachraňují místní obyvatelé přes 500 let starý zvon. Je z dob Jagellonců

7. leden 2021

V Popovičkách na Praze-východ chtějí místní obyvatelé zachránit 523 let starý zvon z kostela sv. Bartoloměje v centru obce. Peníze se snaží sehnat hlavně vlastními silami. Uspořádali už např. několik koncertů a výtěžky z nich dávali na transparentní účet, který zřídili společně s obcí Popovičky. Aktuálně je na něm asi 420 tisíc korun. Potřeba je ale přibližně jeden milion. V roce 2020 se ale kvůli koronavirové situaci podařilo uskutečnit jen jeden koncert.

„Záchrannou misi“ vede místní občan a jeden z kostelníků pan Martin Paták, který pracuje jako HR ředitel velké IT společnosti Cleverlance. I ta věnovala na záchranu zvonu v Popovičkách určitý finanční obnos. Stejně jako mnohé další firmy, obec a především místní obyvatelé.

„Před několika lety jsem se zúčastnil pár Nocí kostelů a moc se mi to jako zážitek líbilo. Tak mě a ostatní lidi v obci napadlo uspořádat něco podobného i v Popovičkách, kde máme kostel sv. Bartoloměje. Několikrát jsme tuto akci zorganizovali a zároveň jsme začali postupně odtajňovat historii kostela,“ popisuje Martin Paták.

Podle něj byl největší záhadou zvon. Začali společně zjišťovat, proč se na něj nezvoní a postupně se dostali k tomu, že pochází z roku 1497, tedy z doby Vladislava Jagellonského a že je už v téměř katastrofálním stavu. Rozhodli se proto pro jeho záchranu a zahájili sbírku.

Aktuálně je na transparentním účtu, který byl založen ve spolupráci s obcí Popovičky, zhruba 420 tisíc korun. Na záchranu zvonu ale potřebují místní vybrat asi milion. „Oprava zvonu je totiž velmi náročná. Měl by ji provést vyhlášený mistr zvonař Petr Rudolf Manoušek ve svých dílnách v Holandsku. Právě on při zjišťování technického stavu zvonu zjistil, že je potřeba mu dodat nový materiál, aby zvon při dalším tlučení nepraskl,“ říká Martin Paták.

Podrobnosti ke sbírce a záchraně zvonu v Popovičkách na Praze-východ najdete na webu Náš zvon.

Spustit audio

Související