V pražském zooparku Milíčov žijí hlavně domácí zvířata, aby se s nimi městské děti mohly seznámit

23. srpen 2018
Česko – země neznámá

Na jihozápadním okraji Prahy, v místech, kde stával hospodářský dvůr a v jeho sousedství začátkem 18. století malá ves Milíčov, dnes najdete zoopark. Čítá několik hospodářských budov, malé hřiště pro děti, posezení pro dospělé a především stáje, voliéry a výběhy pro zvířata. Je jich tu na padesát. A to především zvířat domácích, aby k nim děti z nedalekého sídliště měli blízko. A věděli, že třeba to, že vajíčko předtím, než se dostane do supermarketu, musí snést slepice.

 

 

Kromě slepic tam chovají ovce, kozy, prasata, králíky nebo husy. Novou obyvatelkou zooparku je liška Eliška, odchovaná v domácím prostředí, proto je klidná a na lidi zvyklá. Největší ohlas u dětí má nejen göttingenské zakrslé prase, ale také shetlandský poník Kája. Po rybníčku plují kachny, nedaleko se naparuje krocan. Stojí tu voliéry s ptáky a v nich třeba bažant, dlask, čížek nebo stehlík. Žije tu i několik jedinců pravděpodobně nejrychlejšího hlodavce na světě, mary stepní. Když je v klidu, odpočívá pod slunečníkem z rákosu, ale pokud vycítí nebezpečí, dokáže prý běhat rychlostí až 60 kilometrů v hodině. Možná si představujete zvíře podobné zajícovi – a ano, mláďata tak vypadají, ale dospělá mara je podobná spíš malé srnce.

Nejčastějšími návštěvníky zooparku Milíčov jsou rodiny s dětmi, od září do června školy a školky. Pro ty bývá připraven naučný program. Myšlenka vybudovat v Praze na Jižním Městě zoopark vznikla asi před dvanácti lety. Za myšlenkou stálo občanské sdružení Taroucca, které dnes zoopark provozuje. Je dobudovaný asi z osmdesáti procent. V letošním roce by měl být dokončen pavilon vyder a možná i pavilon biotopů. 

Zoopark Milíčov je otevřený po celý rok, denně kromě pondělí od 9 do 19 hodin. Nedaleko zooparku najdete také naučnou stezku Milíčov, rozkládá se tu i soustava rybníků: jmenují se Vrah, Šáteček, Kančík, Homolka a Milíčovský neboli Nový. A procházkou můžete dojít až do Milíčovského lesa, který byl v 19. století známým loveckým revírem. O jeho slávu se postaral Arnošt Sylva Taroucca, mimo jiné zakladatel Průhonického parku.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.