V přírodní památce Panský lom v Liberci měl začínat tunel Hitlerovy dálnice

23. listopad 2016
Česko – země neznámá

Na cestě po liberecké naučné stezce Ještědské vápence mohou turisté narazit na přírodní památku Panský lom. Jeho vápencové stěny okamžitě upoutají svou výškou, někde mají bezmála čtyři desítky metrů. Důvodem ochrany tohoto místa je především puklinová jeskyně, kde se vyskytují ohrožené druhy rostlin a živočichů.

Panský lom vznikl v důsledku těžby vápenců. „Je to největší zářez do masivu Ještědského hřbetu,“ říká Ivan Rous, liberecký historik, geolog a speleolog. V dnešní době je místo z velké části zarostlé, proto ho už návštěvníci nemohou obdivovat v celé své kráse. Původní dno lomu už dnes také není patrné, lom je zasypaný vlivem sesuvů v průběhu let.

„Zajímavostí je, že zde měl začínat tunel tzv. Hitlerovy dálnice, který plánoval liberecký inženýr Ulrich Huber, ale nikdy to nebylo realizováno,“ připojuje další informaci o Panském lomu Ivan Rous. Pokud by byl projekt tehdy dokončen, mohla by auta od Panského lomu pokračovat přes Hanychov a Karlov k Bílému Kostelu a Chrastavě. Dálnice by pak dále směřovala na německý Zhořelec.

Panský lom v Liberci

Důvodem, proč byl Panský lom vyhlášen přírodní památkou, je zejména puklinová jeskyně, které se říká Hanychovská. Začíná hlubokou propastí a pokračuje puklinovým systémem v délce asi 130 metrů. „Je to taková plazivka, není to jeskyně, kde by se člověk procházel a mohl se kochat krápníky,“ říká Ivan Rous.

V současné době je vchod do jeskyně zapečetěný, běžní návštěvníci se dovnitř nedostanou. Důvodem je ochrana zbytků krápníkové výzdoby. Od devatenáctého století, kdy se o jeskyni mezi lidmi vědělo, tam totiž bylo mnoho krápníků zničeno.

Hanychovská jeskyně je mimo jiné významným zimovištěm netopýrů v oblasti Ještědského hřbetu, bylo zde zjištěno asi třináct druhů netopýrů, z toho tři silně ohrožené. Až teprve s využitím moderní techniky odborníci zjistili, kolik jedinců netopýrů tu vlastně zimuje. Do té doby byly počty hodně zkreslené. Více se o životě netopýrů mohou lidé dozvědět třeba během Evropské noci netopýrů, která se u Hanychovské jeskyně pravidelně připomíná.

Pokud jste Panský lom v Liberci pod Ještědem ještě nikdy nenavštívili, můžete to napravit třeba teď, i v zimním kabátu má své kouzlo. Více informací o místě se dozvíte z informační tabule, kterou najdete hned u vstupu.

autor: Michaela Vlková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.