V rodinné kavárně Ňam Ňam vás uchvátí nejen oceněná zmrzlina, ale především originální zákusky

7. červenec 2023

Radek a Martina Březinovi vždy snili o vlastní cukrárně. Taková, kde by člověk při ochutnání zákusků okamžitě zvolal „ňam“. Když v roce 1993 v Kladně otevírali cukrárnu s výstižným názvem Ňam Ňam, netušili, že postupně společně otevřou i několik stylových kaváren a za svou zmrzlinu získají 2. cenu v evropské soutěži Gelato Festival World Masters. Originální je i výtah na zákusky. Podívejte se, jak funguje.

‚Děláme svět sladší‘ je motto rodinné cukrářské a zmrzlinářské firmy ŇAM ŇAM manželů Březinových z Kladna. Letos společně slaví 30 let od jejího založení. Radek Březina se přitom obor cukrářství vyučil až dodatečně za provozu.

S manželkou Martinou společně začali podle vlastních receptur vyrábět různé druhy zmrzliny Bombato. Hrušková verze (konkrétně Letní hruška) byla v roce 2019 jedním z vítězů národního kola soutěže řemeslných zmrzlinářů Gelato Festival a v roce 2021 se umístila na 2. místě v evropském kole soutěže Gelato Festival World Masters v italské Bologni.

Zmrzlina Letní hruška v roce 2021 získala 2. cenu v evropské kole soutěže Gelato Festival World Masters v italské Bologni

Na začátku bylo nadšení, pevná vůle, smysl pro detail a opravdovost. Byla to dlouhá cesta precizní náročné práce. Od počátku veškeré výnosy okamžitě investovali do koupě několika strojů. První velký krok uskutečnili v roce 2000, kdy vybudovali výrobnu ve Velké Dobré nedaleko Kladna, začali rozvážet do dalších podniků a postupně v okolí otevírali i vlastní různé menší provozovny, doslova „ŇAM ŇAM zastávky“.

Stylové kavárny

Vlastní stylovou kavárnu si Březinovi splnili po deseti letech budování firmy. V roce 2013 otevřeli Ňam Ňam cafe v Kladně a letos je již naplno v provozu i nová kavárna v obci Velká Dobrá. Tu si nadělili k výročí. Tato „Velká Dobrá Kavárna“ je skutečným rodinným podnikem, kde spolupracují i dnes už dospělé děti manželů Březinových.

Právě tady pochopíte, co je za úspěchem této rodinné firmy. Radek Březina dobře ví, že nejdůležitější je samotný výrobek. Kromě tradiční zmrzliny Bombato jsou to místní zákusky, které vypadají jako umělecká díla. Každý je originál. Březinovi zákusky sami vymýšlejí a svůj nápad předají k dotvoření cukrářce. Následně probíhá velmi náročný finální proces, kdy je zákusek vyladěn do všech estetických i chuťových detailů.

Manželé Březinovi ve své nové Velké Dobré kavárně v obci Velká Dobrá u Kladna

Úspěch je v detailu

Od počátku se Březinovi snažili, aby se každý příchozí u nich kavárně cítil jako doma. Navíc mají velmi rádi prvorepublikový styl. Kavárny se svým prostředím pro každého stávají azylem v dnešní uspěchané době. Vše je tu do detailu vyladěné, barva, křesla, stolky, k vybavení ladí i samotná okna, která jsou natřená na modro.

Právě smysl pro detail je dalším základním kamenem úspěchu. Třeba originální výtah, který vynese tácy s občerstvením na horní terasu. Když je vchodu, na chvíli zapomenete na lahodné zákusky. Jednoduchý řetěz na kolo totiž rozpohybuje nejrůznější formy na bábovky a naběračky na zmrzlinu a vytáhne tác s dobrotami nahoru. Originální, úsměvné a milé.

Když se Březinovi ohlédnou zpět, kromě poctivosti a spolehlivosti za svůj úspěch vděčí své pevné vůli a nadšení. Bylo hodně náročných situací, ale nevzdali to a živí se tím, co je skutečně baví.

Spustit audio