V sychrovském zámeckém parku stojí Arturův hrad. Vedla pod ním podzemní chodba

19. říjen 2016
Česko – země neznámá

V blízkosti severočeského zámku Sychrova stojí Arturův hrad, který je považován za pomyslnou bránu do krajiny. Svým vzhledem skutečně připomíná středověký hrad. Tvoří ho dvě věže a slavnostní brána s cimbuřím. Kdysi pod ním vedla podzemní chodba, která lákala hledače pokladů. Své kouzlo si stavba ukrytá v malebné krajině zachovala dodnes.

Arturův hrad nechali u Sychrova vystavět Rohanové někdy kolem poloviny 19. století, přesný rok vzniku není znám. Vyrostl na místě poustevny, v tehdejší oboře, která volně sousedila se zámeckým parkem. Původně se stavbě říkalo Alte Burg, tedy Starý hrad.

Do podoby, jakou má památka dnes, Arturův hrad přivedl Josef Pruvot, architekt ve službách Rohanů. Přestavby a rozšíření se hrad dočkal v roce 1872. „Nejprve byla postavena nižší věž a o rok později, v roce 1873, věž vyšší,“ upřesňuje kastelán zámku Sychrov Miloš Kadlec.

Velkou atrakcí zámeckého parku na Sychrově byla také romantická podzemní chodba. Ta se nachází právě pod Arturovým hradem, dnes už je ale zasypaná. Několik set metrů dlouhá chodba ústila na vyhlídkovém prostranství vysoko nad řekou Mohelkou.

„Bylo to takové relaxační místo s krásným výhledem právě do údolí na nivu Mohelky,“ doplňuje Miloš Kadlec. V nejbližší době se s obnovou chodby nepočítá, prioritou je rekonstrukce věží a brány. Není ale vyloučeno, že se někdy v budoucnu znovu budou tajemným prostorem návštěvníci procházet.

V blízkosti severočeského zámku Sychrova stojí Arturův hrad, který je považován za pomyslnou bránu do krajiny

Zámecký park a jeho okolí je obohacen i dalšími zajímavými stavbami. Za dominantu se považuje Oranžérie, kde si můžete po procházce rozlehlým parkem odpočinout a občerstvit se, stejně jako kdysi třeba císař František Josef I.

autor: Michaela Vlková
Spustit audio