V zahradě zámku Berchtold můžete navštívit Pohádkovou zemi s miniaturami hradů

24. listopad 2016
Česko – země neznámá

Venkovská šlechtická sídla mívají jedinečnou atmosféru. A když se poškozenou stavbu podaří zrekonstruovat, nabízí zajímavé možnosti vyžití. Zámek Berchtold u Velkých Popovic ve Středočeském kraji vznikl koncem 19. století na místě původního panského sídla a statku. Ještě počátkem 20. století ho vlastnil šlechtický rod Berchtoldů.

Dnes je tento zámek známý jako hotel, který je oblíbeným místem pro firemní oslavy a je často navštěvován rodinami s dětmi. Děti se totiž mohou projít Pohádkovou zemí, ve které na ně čeká spousta překvapení a zábavy. Vznikla v prostranství zámeckého parku v těsném sousedství minizoo a dětského dopravního hřiště.

Pohádkové zemi si děti mohou prohlédnout dvacet miniatur hradů a zámků. Mezi nejoblíbenější patří zámek Červená Lhota a hrad Karlštejn. Najdete tu ale také hrad Kokořín, Trosky nebo horu Říp se slavnou rotundou.

Součástí Pohádkové země je také Pohádkové peklo. Vzniklo prohloubením podzemního prostoru a působí skutečně věrohodně. Před vstupem se děti mohou zvážit na pekelné váze, aby zjistily, kolik hříchů je tíží. V pekle je potom čeká na trůnu sedící Lucifer a vedle něj stojící Belzebub. Ačkoliv se jedná o opravdu strašidelné místo, kde zní i strašidelné zvuky, děti si místní peklo velmi oblíbily.

V Pohádkové zemi  je rozmístěno dvacet miniatur hradů a zámků

Menší zámeckou bránou, kterou hlídají dvě postavy zbrojnošů, se dostanete k minizoo a k prostornému dopravnímu hřišti. Malou zoologickou zahradu obývají velmi přátelská zvířata, která se stále dožadují nějakého pamlsku.

Mimořádný zážitek nabízí i dětské dopravní hřiště, na kterém jsou vykresleny kruhové objezdy a křižovatky a nechybí ani železniční přejezd. Na skutečných značkách se děti mohou zábavnou formou učit dopravní pravidla. K zapůjčení jsou tu šlapací autíčka nebo koloběžky. Projet se tu spolu s dětmi mohou i rodiče.

A pokud by se rodiče chtěli věnovat jiným činnostem, na výběr mají golfové nebo tenisové hřiště, Fotbal Park Berchtold nebo místní restauraci.

Spustit audio