V Zákupech vyrábí masopustní masky přes 130 let. V muzeu uvidíte i obří hlavy zvířat

15. srpen 2016
Česko – země neznámá

Psal se rok 1884, když Eduard Held založil v Zákupech na Českolipsku papírenskou výrobu. Zprvu tady vznikaly převážně papírové sáčky, kmotrovské listy nebo církevní obrázky. V průběhu času se sortiment měnil a rozšiřoval. Brzy se tu začaly vyrábět lampiony a karnevalové zboží. A jejich výroba trvá dodnes.

Aby se lidé s historií papírenské výroby v Zákupech lépe seznámili, vzniklo tu v roce 2008 muzeum. Expozici tvoří nejen předměty, které byly uloženy v místní továrně, ale mnohé exponáty do muzea přinesli samotní obyvatelé města na Českolipsku. Narazit proto můžete také na opravdu staré kousky. „Tady vidíte nasazovací hlavy, které jsou staré 50 až 60 let. Přivezlo nám je sem jedno hasičské sdružení ze Semilska,“ pyšní se vzácným exponátem provozovatel muzea Zdeněk Rydygr.

Nasazovací hlavy, které v některých případech budí hrůzu svou velikostí, se v továrně stále vyrábí. Jde ovšem o poměrně náročný proces. Jedna papírová hlava zabere klidně týden. „Papír se lepí do sádrových negativních forem, které se sestávají z více dílů. Hlava medvěda je dvoudílná forma, ale třeba hlava jelena nebo slona se vylepuje až z 8 dílů,“ říká Zdeněk Rydygr.

V muzeu, které se nachází přímo na náměstí v Zákupech, vystavují desítky masek, lampionů, sádrových forem i starých výrobních strojů a pomůcek. Pro děti tu navíc pravidelně připravují tvořivé dílničky, v rámci kterých si mohou namalovat vlastní masku.

Továrna v Zákupech, kde se ručně vyrábí papírové zboží už více jak 130 let, je evropským unikátem. Do jejího zázemí se mnoho lidí nedostane. „Tady se masky vylepí, ručně se vymalují a nastříkají se vodou ředitelným lakem,“ ukazuje jednu z místností v továrně Zdeněk Rydygr.

Aby se lidé s historií papírenské výroby v Zákupech lépe seznámili, vzniklo tu v roce 2008 muzeum

Vedle opravdu velkého množství forem a masek je tu k vidění spousta zajímavých strojů na zpracování papíru. „Máme tady kartonážní stroje, jsou zde k vidění nůžky, které jsou schopné řezat materiály do šíře 115 cm, převíječka papíru a starý tiskařský stroj, který jsme dostali darem,“ zmiňuje některé exempláře majitel muzea a jednatel papírenské firmy v Zákupech.

Muzeum karnevalového zboží má pro zájemce otevřeno každý všední den. Historii tamní papírenské výroby si můžete připomenout také o víkendu, ovšem pouze po předchozí domluvě.

autor: Michaela Vlková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.