V zámeckém parku v Klášterci nad Ohří roste téměř 900 stromů. Včetně vzácných druhů

31. březen 2017
Česko – země neznámá

Jeden ze tří nejzachovalejších zámeckých parků v Ústeckém kraji najdete v Klášterci nad Ohří. Vedle parků u Jezeří a na Červeném Hrádku je právě ten klášterecký skutečně unikátní. Je dendrologicky nejcennější a roste v něm nejvíc dochovaných původních dřevin. Jde téměř o 900 různých stromů.

Na parku se podepsala léta planého růstu. Před časem se ale dočkal odborného zásahu. Zkušení zahradníci prořezali stromy a keře, odkryli některé zcela zapomenuté výhledy na řeku Ohři, která podél parku teče, a omladili staré a vzácné stromy.

Aby bylo znovuzrození parku dokonalé, opatřili klášterečtí vzácné stromy popisnými cedulkami. Označníky dostalo 47 nejvzácnějších stromů. Návštěvníci se z nich dozvědí vše podstatné. Zvídavější najdou podrobnosti ve speciální knížce, která dřeviny v zámeckém parku popisuje odborně a podrobně.

Parkem vedou tři prohlídkové okruhy. Jejich trasy i délka jsou vyznačeny na orientačních tabulích. Když se po některém z nich vydáte, můžete si připomenout vrchního zahradníka Stibala, který parku vtiskl jeho podobu, nebo obdivovat unikátní skalní kaple.

Paví hejno se vrátí o Velikonocích

Tradičními obyvateli parku v Klášterci nad Ohří bývali i pávi. Paví hejno vedl 10 let veterán, kterému místní říkali Pepík. Nakonec zůstal Pepík jediným pávem v parku. Ostatní buď ulétli, zemřeli pod koly aut na blízké silnici nebo uhynuli na zranění způsobená neukázněnými návštěvníky či jejich čtyřnohými miláčky. Letos na Nový rok zemřel i Pepík. Doplatil na blízké setkání s volně pobíhajícím psem.

Parkem vedou tři prohlídkové okruhy. Jejich trasy i délka jsou vyznačeny na orientačních tabulích

Ředitel zámku dlouho váhal, jestli nové pávy vůbec pořídit. Zájem lidí a místní tradice ho ale přiměly to znovu zkusit. Paví pár, který do Klášterce věnoval žatecký Chrám chmele a piva, vypustí během Velikonoc. A postupně snad přibydou i další.

Spustit audio