Vánoční borovička pomáhá plnit přání dětem i seniorům z Unhoště. Hitem jsou korkové nástěnky

12. prosinec 2023 09:35

Dvouapůlmetrová borovice v průjezdu Melicharova vlastivědného muzea v Unhošti má na sobě navěšené netradiční ozdoby - vánoční zvonky s přáním, které si napsaly děti ze zdejšího dětského domova a škol, senioři z domova Centrin nebo handicapovaní klienti ze zařízení Slunce. Splnit ho mohou lidé do 17. prosince.

Radek z dětského domova v Unhošti najde pod vánočním stromkem minimálně jeden dárek. Koupila mu ho žena, kterou jeho přání oslovilo na Stromu splněných přání v Melicharově vlastivědném muzeu v Unhošti. Díky němu nebude jediným obdarovaným.

Strom splněných přání

"Je to moc krásný, člověk si sem dojde, podívá se, přečte si ta přání, vybere si. Já mám štěstí, že mám krásnou rodinu, ale je asi dost lidí, kteří takové zázemí nemají, dárky nedostanou, tak jsme se snažili udělat někomu radost," vysvětluje paní Jarmila důvod, proč se ke speciálnímu stromku vydala. 

Až budou dárky pohromadě, organizátoři akce je 17. prosince odvezou, roztřídí a rozvezou do zařízení, kde je na Štědrý den klientům předají. Patří mezi ně místní dětský domov, dům pro seniory Centrin, zařízení pro klienty se speciálními potřebami Slunce, ale i osamělí lidé z města, které vytipovaly pracovnice pečovatelské služby. 

"Ta přání jsou opravdu skromná, jde například o korkové nástěnky, sladkosti, školní a výtvarné potřeby a podobně. Nejsou tady přání na dárky za tisíce korun, ale třeba do dvou stovek," říká Lenka Štorková, která akci pořádá. 

autoři: Marie Vítů , jum
Spustit audio