Vánoční tramvaj nepřehlédnete. Po celý advent jezdí centrem Brna a září do dálky

19. prosinec 2016
Česko – země neznámá

Blížící se Vánoce nepřehlédnou Brňané ani při jízdě tramvají. Pokud tedy využijí speciální spoj, který ve dvacetiminutových intervalech vyjíždí z náměstí Svobody na Českou a přes Malinovského náměstí a Hlavní nádraží přes zastávku Zelný trh zpět na náměstí Svobody. Na tuto linku dopravní podnik letos o adventu nasadil novinku – Vánoční tramvaj.

„Platí v ní běžné jízdné a pevný jízdní řád. Její ambicí ale není tradičním způsobem zajišťovat dopravní obslužnost, má vozit zejména návštěvníky vánočních trhů. Ty se konají právě na náměstích, kterými tramvaj projíždí,“ vysvětluje generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

Vánoční tramvaj je při jízdě brněnskými ulicemi nepřehlédnutelná. Celá je totiž poseta světýlky, takže září do dálky. „Byl to trochu technický oříšek, protože jsme se museli vypořádat s rozdílným napětím napájení samotné tramvaje a světelných řetězů. Nám se to ale jako prvním v republice podařilo,“ prozradil generální ředitel s tím, že se Brno nechalo inspirovat v Bratislavě.

Brněnská Vánoční tramvaj stojí za pozornost nejenom kvůli nepřehlédnutelnému osvětlení, zajímavý je už samotný vůz. „Je to historický kousek, který je součástí našeho muzea historických vozů. Tramvaj byla vyrobena v roce 1967 a nese označení T3. V minulém roce byla tato tramvaj opravena do podoby, v jaké jezdila po Brně v 70. letech minulého století,“ dodal Miloš Havránek.

Vánoční tramvaj projíždí i kolem vánočního stromu na brněnském náměstí Svobody

Jediný údaj, který brněnský dopravní podnik tají, je počet žárovek na Vánoční tramvaji. Právě toto číslo je totiž předmětem soutěže, kterou pro své cestující před letošními Vánocemi vyhlásil.

autor: hon
Spustit audio