Ve svitavském muzeu můžete zažít velké prádlo. S valchou i mýdlem s jelenem

11. leden 2016
Česko – země neznámá

Praní byla kdysi velká dřina, alespoň dokud nepřišla první automatická pračka. Přesvědčit se o tom můžete v expozici Městského muzea ve Svitavách, kde si dokonce můžete sami vyzkoušet práci s valchou. Výstava Babiččino velké prádlo, která se věnuje historii praní a prací techniky, nemá v Česku obdoby.

V expozici se dozvíte, jak se prádlo pralo ve starověkém Egyptě a Sumeru. Ale také, jak to vypadalo, když se s ním u potoků a řek lopotily naše prababičky. Zjistíte, co to byl tlouk nebo tzv. klikihák.

Jádro expozice ale představují staré pračky, z konce devatenáctého a průběhu dvacátého století. Prohlédnout si tu můžete nejstarší modely dřevěných praček zvaných kývačky. A dojdete až k první české automatické pračce značky Romo z roku 1957.

Nápad vytvořit svébytnou expozici, která by mapovala vývoj prací techniky, se zrodil v 90. letech minulého století, kdy jevíčský sběratel Bohumil Doubek nabídl svitavskému muzeu část sbírky domácích strojů. Ta obsahovala i osm exemplářů historických praček.

Jedna z prvních amerických automatických praček značky Bendix z roku 1948

V současné době svitavské muzeum vlastní na dvě stovky pracích strojů různých typů a značek od převážně českých výrobců. V expozici ale nechybí ani vzácné archivní materiály jako dobové reklamy, propagační letáky či fotografie.

Plácačka, kývačka, ždímačka

Začátek expozice se věnuje nejstaršímu způsobu čistění prádla, kdy ho ženy praly u řek a potoků s využitím dřevěných plácaček. Teprve vynález valchy umožnil dokonalejší výsledek. V expozici můžete vidět celou řadu nejrůznějších typů valch, nejen dřevěných a plechových, ale také zde prezentují valchy skleněné, porcelánové nebo kamenné. Expozice je řazená chronologicky, takže můžete doslova kráčet ve stopách pokroku.

V expozici si můžete praní sami vyzkoušet

V muzeu uvidíte pračky dřevěné, tzv. kývačky a seznámíte se také s prvními bubnovými pračkami, které se začaly vyrábět i v kovovém provedení. Jak šel čas, vystřídaly je další typy: pračky s pracím křížem, kovové s pracím práčem, zvonové, vířivé, vibrační a nakonec pračky automatické.

Čtěte také

Celý prostor pod střechou muzea vyplňují půvabné smaltové reklamní cedule. Prohlédnout si můžete také stará mýdla a prací prášky v originálních obalech. A samozřejmě tu najdete i další věci, bez kterých se hospodyně neobešly, jako necky, vaničky, štoudve, kýble i kotle na ohřev vody.

Jak a v čem kdysi naše babičky praly, si můžete dokonce sami vyzkoušet. Součástí expozice je i malá prádelna. Najdete v ní necky, valchy, ale také starý mandl, nejrůznější typy žehliček a spoustu rébusů, otázek i odpovědí.

autor: BRA
Spustit audio