Ve Vraňanech na Mělnicku sklízejí jahody 8 měsíců v roce

16. květen 2022, aktualizováno

Zní to trochu jako pohádka o 12 měsíčkách: zralé jahody na farmě u Hančů sbírají už na konci dubna. Pěstují je totiž speciální metodou, na stolech ve fóliovnících, v pytlích se substrátem, ve výši ramen, s podporou kapkové závlahy, řízenou počítačem. Na farmě pěstují mnoho dalších druhů ovoce a zeleniny. Některé si lidé jezdí sami nasbírat. V nově otevřené prodejně a kavárně nabízejí kromě jiného zmrzlinu z místních jahod.

Farmu bratři Milan a Radek Hančovi založili hned po studiích, v roce 1998. Navázali tak na rodinnou tradici zemědělského hospodaření a zahradnictví. V současné době obhospodařují 295 hektarů. Pěstují především jahody, zeleninu a sazenice jahodníku.

Jahody byste ve Vraňanech našli na ploše asi 40 hektarů. Kromě výše zmíněné speciální metody používají Hančovi také přírodní metodu pěstování jahod na slámě, na poli. Díky výběru odrůd a zmíněným technologiím jahody sklízejí až 8 měsíců v roce.

Jahody pěstované speciální metodou zrají už ve druhé polovině dubna

Brambory, hrášek, okurky, cibule, zelí, červená řepa, tykve a další plodiny rostou na 30 hektarech. Farma ve Vraňanech nabízí také oblíbené samosběry. Začínali jahodami a postupem času přidali samosběr cibule, hrášku a okurek nakládaček.

Před dvěma lety postavili vlastní moštárnu a krouhárnu zelí. Sen si splnili výsadbou meruňkového sadu.

Kdo je největším soupeřem vraňanských farmářů a kam nejčastěji jezdí na kole, to si poslechněte v reportáži.

Spustit audio