Veronika Richterová tvoří z materiálů, které najde třeba ve žlutých kontejnerech nebo na buštěhradských ulicích

4. březen 2024

V Buštěhradě na Kladensku žije sochařka Veronika Richterová. Už pěknou řádku let tvoří z materiálu, který získává tam, kam my ho vyhazujeme. Tedy ve žlutých kontejnerech. Pod jejíma rukama vznikají pestrobarevné květiny z PET lahví, které právě teď vystavuje v pražské botanické zahradě, ve skleníku Fata Morgana.

Mozaiku v kapličce u Buštěhradu zase vytvořila z materiálů, které našla na ulici. Kousky porcelánového nádobí se tam možná objevily poté, co v některé domácnosti došlo k temperamentní výměně názorů.

Plastiky z PET lahví dělá už přes 20 let. Prohlížíme si květiny v jedné z částí tropického skleníku Fata Morgana. „Snažím se tady naimitovat některé moje zážitky z přírody. Například tyhle láčkovky jsou vzpomínkou na pohoří Bokor v Kambodži.“ Její práce můžete vidět i v pražské zoologické zahradě. Realistické sousoší surikat hned před vchodem, u otočky autobusů. „Mně víc vyhovují věci z fantazie, předělané podle mě, a tak si více cením zádlažby ze 4 obrovských krokodýlů, kteří jsou v chodníku při východu ze zoo.“ V jednom z jezírek plave „její“ Gaston jako připomínka povodní v roce 2002.

Mozaika z odpadků

V Kladně ve Vodárenské ulici na sídlišti U Hvězdy zdobí jednu z nízkých budov velká mozaika s námětem květin. Cestou z Buštěhradu směrem na Vrapice zase objevíte v poli osamělou kapličku a v ní mozaiku Nejsvětější trojice. „Tu jsem vytvořila jenom z toho, co jsem posbírala po Buštěhradě. Jak po sobě lidi někde házejí hrnky z okna, nebo kachličky z koupelny vysypou před barák, mozaika prostě vznikla z buštěhradských odpadků,“ líčí Veronika Richterová.

Láčkovka z dílny Veroniky Richterové

S manželem mají sbírku asi 4 000 PET lahví různých tvarů, barev, velikostí nebo dokonce vzorů od známých designerů. Pocházejí ze 139 zemí světa, například z Vanuatu, Sierry Leone, Madagaskaru. Lahve tvoří základ zamýšleného PET Art Muzea, které by mělo pojednávat také o tvůrčí recyklaci, lidské kreativitě. „Mělo by postrčit lidi, aby využívali svůj potenciál ke tvoření.“

Veronika Richterová s manželem Michalem Cihlářem vydávají též knihy z cest po světě. „Jsme bytostní sběratelé a sběrači, stejně tak je to i s těmi fotografiemi. Nepovažujeme se za fotografy, říkáme tomu fotosběry. Jsme fascinovaní tím, co je pro tu zemi charakteristické.“ Jsou to knihy o zemích, viděných jejich pohledem. „Zatím poslední kniha, kterou jsme vydali, je Japonsko v detailech.“

Nová PET Tropicana

Plastiky květin Veroniky Richterové můžete vidět na výstavě Nová PET Tropicana. Kartáčkovec převislý, staropramenka opojná, rajda podivná, babízie necudná, broušenka novoborská nebo hrdelnice azurová.

Tým kurátorek trojské botanické zahrady vymyslel názvy, české i latinské, pro 130 objektů, rostlin, hub a zvířat, které sochařka vytvořila z nasbíraných plastových nápojových lahví. Objekty si můžete prohlédnout ve skleníku Fata Morgana botanické zahrady v Praze Troji do 7. dubna 2024.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.