Vojta a Filip jsou Mladí hrdinové. Zachraňovat životy se naučili na kurzu první pomoci

13. květen 2019

Rakovnický Český červený kříž vychovává z dětí hrdiny. Školáci Vojta a Filip loni v říjnu pomohli z Rakovnického potoka vytáhnout kočárek s dítětem a zabránili tak neštěstí. Česká pojišťovna jim za jejich čin udělila titul Mladý hrdina. Potřebnou rozhodnost prý získali na letním kurzu, který pravidelně pořádá Český červený kříž Rakovník. Letos si ho zopakují.

V letošním roce se kurz koná už v květnu. Do areálu Žihle – Poustky přijelo 28 dětí z Rakovnicka. Po celý týden se tady budou učit ošetřovat rány a poskytovat první pomoc. „Ředitelé a učitelé ze základních škol to docela vítají a rádi je uvolňují, protože děti, které absolvují toto středisko, tak získávají zdravotnický průkaz a pak můžou pomáhat při různých zdravotnických akcích ve školách,“ vysvětluje ředitelka rakovnické pobočky Českého červeného kříže Lucie Škorpilová.

„Děti se zatím naučily základy obvazové techniky, základy resuscitace, ale také to, jak funguje celý náš organismu,“ popisuje program výuky školitelka Českého červeného kříže Lucie Kolářová. Školáci si tady užijí i hodně legrace. Nejvíc je bavil nácvik transportu zraněných. Při večerní bojovce na zdravotnické téma je čekalo setkání se šíleným lékařem.

Teoretická část výuky probíhá ve třídě. Bratři Vojta a Filip z Rakovníka už ví že znalosti se jim mohou hodit. Díky kurzu si poradili při záchraně života

Mezi účastníky kurzu jsou i dva bratři z Rakovníka. Dvanáctiletý Vojta a devítiletý Filip loni pomáhali při záchraně lidského života. Vytahovali kočárek s dítětem, který sjel do Rakovnického potoka. „Paní s kočárkem se udělalo špatně. Dítě sjelo do potoka, jenže jak ta paní za ním běžela, tak zakopla a vyhodila si pravý rameno,“ vzpomíná na dramatické chvíle starší Vojta. „První, co jsme zachraňovali, bylo dítě.“ Chlapci potom požádali o pomoc ještě cyklistu, který jel kolem. Při záchranné akci využili vědomosti, které získali právě na letním kurzu první pomoci. „Nejdřív jsem nevěděl, co mám volat, co mám dělat, ale nejlepší bylo zachovat klid a prostě si vzpomenout.“

„Děti kolikrát reagují mnohem rychleji, bezprostředněji a statečněji než dospěláci, protože my už máme nějaký blok. To ty děti nemají. A čím dřív se k tomu vychovají, tím líp,“ usmívá se ředitelka Českého červeného kříže Rakovník Lucie Škorpilová. Na Vojtu a Filipa je opravdu pyšná. Těší ji, že díky kurzům jsou školáci připravení okamžitě poskytnout první pomoc.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.