Vyhlídka Třeštibok vám nabídne poslední pohled na Sázavu, než se vlije do Vltavy

14. září 2016
Česko – země neznámá

Při vyslovení jména řeky Sázavy se většině vybaví vodáci, léto, lodě, ale také divoká příroda a Posázavský pacifik. A díky vysokým skalám, které protínají tunely legendární železniční trasy, najdete podél Sázavy ještě něco navíc - několik naprosto unikátních vyhlídek na řeku.

Navíc je lze všechny propojit. Stačí se vydat po okružní vyhlídkové trase v okolí Jílového u Prahy, což představuje zároveň krásnou procházku sázavskými lesy, jejichž návštěva je nekrásnější v podzimních měsících. Jsou totiž převážně listnaté. Na místních žulovo-břidlicových skalách se daří bukům, habrům i dubům, sem tam se objeví i březové háje.

Žlutá turistická trasa vede z náměstí v Jílovém u Prahy a po osmi kilometrech končí v Davli. Kromě jiného prochází i historickým důlním revírem přes zaniklé středověké doly a hornickou osadu s roubenými domky z 18. století jménem Bohuliby. A poté už vstupuje do Posázavských lesů.

Mezi stromy se cestou postupně otevírají krásné vyhlídky Třeštibok a asi o 200 metrů dál Hadí skála. Cestou na Petrov vás ještě čeká efektní vyhlídka na Chlomku s výhledem na Medník a na konec řeky Sázavy, která se u Davle vlévá do Vltavy.

Romantická krása přírody

Vyhlídka Třeštibok nabízí uhrančivý pohled do hlubokého kaňonu po proudu řeky Sázavy směrem na Pikovice k soutoku s Vltavou. Krásu přírody umocňuje železniční trať Posázavského pacifiku, která se vine po pravém břehu řeky a právě pod vyhlídkou míří do jednoho z nejznámějších tunelů na trati.

Vřesoviště na Třeštiboku

A pohled je odtud krásný i do dálky. Přímo na protějším břehu je vrch Medník, na obzoru jsou vidět kopce mezi Sázavou a Vltavou, brdské hřebeny, mníšecký kostelík sv. Máří Magdaleny a na západě Centrální Brdy nad Jincemi.

Od řeky Sázavy navíc můžeme na vyhlídce Třeštibok slyšet vzdálené šumění proudící vody. A pokud vás výhled omrzí, stačí se rozhlédnout kolem a vychutnat si krásná vřesoviště, která na této břidlicové skále rostou všude kolem.

Spustit audio