Vypěstovat kaktus ze semínka je piplačka. Pro kaktusy do Březnice jezdí znalci až z Holandska

19. duben 2020 08:30

Kaktusář Vladimír Ježek o sbírku kaktusů pečuje už přes padesát let. Svým chlupatým kamarádům postavil za domem hned několik skleníků. Zalít nekonečné řady kaktusů mu trvá celý den.

Dvorek u náměstí v Březnici připomíná botanickou zahradu. Velké skleníky jsou plné kaktusů a ze zadního rohu se ozývají exotičtí ptáci. „Stačí, aby vám vykvetl první kaktus, tak vás to už natolik uchvátí, že se z vás stane kaktusář,“ říká Vladimír Ježek, který s pěstováním kaktusů začal před nástupem na vojnu v roce 1968. To znamená, že některé kaktusy ve sbírce jsou staré 50 let. Největší kaktus mu zničili vandalové, přesto ve skleníku najdete rostliny, které mají průměr 50 centimetrů.

Kaktusy jsou doma v Severní a Jižní Americe. Kaktusář Vladimír Ježek ale po světě nikdy necestoval. „Neměli jsme dřív možnosti cestovat do ciziny, takže já jsem více než 90 procent kaktusů vypěstoval ze semínek,“ nahlíží pod víko plastové krabičky, kam před časem vysel semínka. „Je to taková drobotina, která je sotva vidět. Když to doroste do velikosti asi půl centimetru v průměru, tak se to přepichuje do misek. Trvá tři roky, než se vypěstuje kaktus, který má průměr třeba tři nebo čtyři centimetry.“

Kaktusář Vladimír Ježek si postavil malou botanickou zahradu, kde panuje neuvěřitelný pořádek. Všechno má svůj řád

Kaktusář Vladimír Ježek zájemcům rád poradí, jak pro tyto zajímavé rostliny vytvořit ideální podmínky. Na sbírku se sem jezdí dívat lidé z celé republiky, ale byli tady i znalci z Německa nebo z Holandska.

Spustit audio