Vysadba mečíků, protiskluzné nášlapy na schody, morčata

23. březen 2013

Mečíky se staly nejpožadovanější květinou k řezu pro letní a podzimní období - jejich krásu si můžete užívat dlouho i ve váze. Máte doma schodiště a bojíte se, abyste při chůzi neuklouzli?

Vysazujeme mečíky
Mečíky se staly nejpožadovanější květinou k řezu pro letní a podzimní období - jejich krásu si můžete užívat dlouho i ve váze. Vybrat si můžete z velkého množství odrůd, ale nezapomeňte, že s výsevem je nutné začít co nejdříve! Od druhé poloviny března a během dubna je nejvhodnější doba. O tom, jak správně mečíky množit mluvila Markéta Vejvodová s Petrem Mimránkem, předsedou Specializované základní organizace Českého zahrádkářského svazu Gladiris.

Mečíky (Gladiolus) na okresní výstavě v Tachově (2010)
0:00
/
0:00

Portrét sběratele Erbenovy Kytice Karla Čermáka
Přestože Erbenova Kytice patří do povinné školní četby, těší se dlouhodobě přízni čtenářů. Karel Čermák jí propadl natolik, že sbírá různá vydání této knihy. Do jeho knihovny jsme nahlédlii my. O svém koníčku si povídal s Janem Zítkou.

Karel Jaromír Erben

Bezpečností protiskluzné nášlapy na schodech
Máte doma schodiště a bojíte se, abyste při chůzi neuklouzli? Kdysi se pro větší jistotu na schody připevňoval pás koberce, nemohl ale zaručit úplnou stabilitu při chůzi. Dnes se může tento problém vyřešit mnohem citlivěji. Pokud jste si navíc do vašeho interiéru vybrali schodiště z hezkého materiálu – i nadále vynikne ve své plné kráse. Na všechny rady a řešení se ptala Markéta Vejvodová Davida Polnara ze společnosti Všeprohobby.cz.

Schody

Morče pro děti
Prvním zvířetem, které děti vlastní, bývá často morče. Pokud chcete tohoto hlodavce pořídit, měli byste vědět, jak naučit své potomky o morče pečovat. S odbornicí na zájmové chovy Lízou Švejdovou natáčel Jan Zítka.

Morče
0:00
/
0:00

A co vás čeká v příštím díle?
V příštím díle se dozvíte, jaké zvyky provázely naše předky během prvních dnů Velikonočních svátků, ale také během druhé poloviny Velikonočních svátků. Jak si doma vyrobit velikonoční věnec, se dotazoval zahradnice Olgy Gabertové kolega Jan Zítka. Pomlázka nebo také dynovačka, mrskačka či šlehačka patří mezi nejtypičtější velikonoční symboly. Pokud nevíte, jak si ji sami uplést, poradíme vám už za týden ve velikonočním speciálu.

Dobrá rada na závěr:
Než zapálíte knot, nejprve svíčky dejte na několik hodin do hodně osolené vody. Potom je nechte oschnout, neotírat! Nebude z nich kapat vosk. A pokud navíc rozehřátý vosk okolo knotu na hořící svíčce posolíte, vydrží svítit dvakrát tak dlouho.

Spustit audio