Výstava „Fuj, to je vedro, jdeme k vodě!“ připomíná slávu kladenských koupališť. Mnohá z nich už zcela zanikla

25. srpen 2020

Plivátka, Poldi nebo Vinařice – to jsou jen některá koupaliště, která byla v minulosti mezi Kladeňáky velmi oblíbená. V Kladně a okolí bývaly dvě desítky plováren a koupališť, kde se mohli lidé ochladit. Dnes jsou zarostlá trávou a kopřivami. Historii těchto míst si můžete připomenout na výstavě ve Sládečkově vlastivědném muzeu v Kladně.

Letní výstava Sládečkova vlastivědného muzea připomíná koupaliště, která začala v Kladně a okolí růst jako houby po dešti už za První republiky. V multifunkčním sále najdete více než sto historických fotografií a kolekci plavek, které byly spolu s opalovacími krémy a slunečními brýlemi nezbytnou výbavou k vodě. Nechybí ani pláž s dobovým lehátkem.

Nejpopulárnější koupaliště na Kladensku bývalo koupaliště ve Vinařicích. „Otevřeno bylo v roce 1959. Jeho oblíbenost byla z toho důvodu, že bylo velice dobře umístěné v krajině,“ vysvětluje kurátor výstavy Karel Drvola.

„Mělo výbornou vodu, která se čerpala z nedalekého dolu Mayrau ve Vinařicích. Takže s kvalitní vodou neměli žádný problém. Když se Mayrovka zavřela v roce 1997, tak záhy poté zaniklo i to koupaliště.“

Nejstarší koupaliště v blízkosti Kladna vzniklo v Libušíně v údolí pod hradištěm v roce 1924. Koupaliště si dokonce zahrálo v roce 1961 i ve filmu. „Pokud ho chcete vidět v provozu, tak si pusťte film Červnové dny,“ říká kurátor výstavy Karel Drvola.

Historická fotografie koupaliště v Libušíně

Návštěvníci výstavy si mohou poslechnout ze záznamu vyprávění pamětníků, kteří vzpomínají na to, jak trávili léto s rodiči na Záplavách nebo na koupališti Poldi. Pracovníci Sládečkova vlastivědného muzea v Kladně postupně obešli a nafotili místa, kde koupaliště stávala.

Pro návštěvníky pak připravili letní kvíz o koupalištích.Otestovat svoje znalosti můžete na facebooku muzea:

https://www.facebook.com/Sladeckovo/

Kladenskou výstavu věnovanou dvacítce zaniklých koupališť můžete navštívit až do 20. září.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.