Výstup na 60 metrů vysokou Hlásku v Opavě připomíná adrenalinový zážitek

16. říjen 2015
Česko – země neznámá

Úzký ochoz kolem vrcholku věže, kovové zábradlí sahající vyšším jedincům sotva nad pas a hlavně pohled na město z výšky více než 50 metrů. Takové zpestření nabízí turistům opavská dominanta v podobě věže Hláska.

Věž Hlásku najdete uprostřed opavského Horního náměstí a rozhodně ji nepřehlédnete. Je totiž zároveň i opavskou radnicí, výstavní budovou v novorenesančním slohu. Pojmenování Hláska, přestože náleží původně pouze věži, se přeneslo na celou budovu.

Prostory opavské Hlásky původně sloužily jako obchodní centrum, a to už od roku 1327. Obchodníci zde prodávali a skladovali své zboží. Bývaly tu pekařské lávky i městská váha. Z věže se ohlašovaly požáry a další důležité události. Měšťané k ní vzhlíželi, aby zjistili, kolik je hodin. Hlásce se totiž také někdy přezdívá Hodinářská věž. V prvním patře budovy zasedala rada města a také soud.

Původní dřevěná věž ale ve druhé polovině 16. století lehla popelem. A tak se začalo přestavovat. Nejprve zbudoval opavský stavitel Kryštof Prochhuber kamennou věž s otevřenou lucernou a třemi zvony. O tři století později se pak celá budova oděla do novorenesančního hávu. A tak vypadá dodnes.

Výhled z opavské Hlásky

Vydáte-li se na Hlásku, můžete ve vnitřních prostorách věže obdivovat i malou expozici o dějinách města. A možná vás i překvapí celoročně zavěšené vánoční ozdoby. Ty nejhezčí totiž pracovníci informačního centra vždy vezmou z vánočního stromu na náměstí a uchovají je do příštího roku.

Opavská Hláska je pro veřejnost přístupná vždy od dubna do září, v době adventu se můžete těšit na pravidelné Vánoční výstupy.

Spustit audio