Z čeho vyrobit pomlázku na poslední chvíli a jak obarvit vajíčka přírodní cestou

29. březen 2024

Velikonoce jsou tu, letos už na konci března. A tak jste možná nestihli nařezat včas vrbové proutky na pomlázku. Nevadí, zkuste jiný materiál. V pomlázce vyrobené na poslední chvíli je sluníčko, energie mízy a jara. A máte-li dostatek trpělivosti, k barvení vajíček použijte kurkumu, červenou řepu nebo červené zelí. Barvení se stane dobrodružstvím. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

„Pokud vrby ve vašem okolí ořezali rychlejší sousedé, hezkou náhradou mohou být svídy. Jejich pruty jsou pružné na pletení a navíc bývají i výrazně barevné, žluté a červené. Málokdo je stříhá a tak bývá materiálu dostatek. Pomlázky se dají plést třeba i z rašící břízy, ale jen na volno, aby se lístky a větvičky moc neomačkaly. Dejte je do vody a za dva dny je můžete opatrně použít. S takovou pomlázkou ale nechoďte na koledu k alergikům. Kdo neumí pomlázku, nechce se s ní motat, může hodovat s jednotlivými proutky jalovce.

Pruty svídy lze použít na pomlázku vyráběnou na poslední chvíli

Barvení vajec přírodní cestou

Na žluto můžete vajíčka obarvit kurkumou, na červeno (nebo spíš na růžovo) červenou řepou, na zeleno kopřivami, petrželí nebo špenátem, na modro červeným zelím (nakrájejte asi půl hlávky) s octem. Asi nejznámější je barvení vajíček pomocí cibulových slupek na hnědo. Pro získání této barvy můžete zkusit také silnou kávu se lžící octa nebo luhování v silném černém čaji. Prý se vyplatí trpělivost, nejprve povařit vejce s tou kterou ingrediencí a pak je nechat v nálevu ještě pár hodin poležet.

Vejce barvená slupkami z obyčejné žluté cibule

K barvení vajíček patří obtisky, i ty mohou být přírodní. Když venku narostl žebříček a třeba jetelíček, bršlice, přitiskli jsme lístky na povrch vajíček, zabalili do gázy nebo do punčochy, pevně utáhli, obarvili a obtisk byl na světě.“

„Přírodní barvení vajec jsem vyzkoušela, použila jsem, co bylo po ruce, kopřivy, petrželovou nať, kurkumu, červenou papriku, červené víno, nálev z červené řepy, černý čaj a slupky z červené cibule,“ říká redaktorka Jolana Nováková. „Jste zvědaví, jak se mi to povedlo a co se vydařilo nejvíc? Naprosto bezkonkurenční byl nepořádek v kuchyni. Nejlépe se barvy chytaly na bílou plastovou lžíci, kterou jsem používala. A protože trpělivost mi chyběla a barvená vejce jsem chtěla hned vyfotit, jediná barva, se kterou jsem spokojená, je žlutá kurkumová. Věřím, že vy budete daleko šikovnější, držíme vám palce.“

Spustit audio