Za křeslem mámení, světelnou hlavou, kuletou či harfií se vydejte do broumovské textilky

29. duben 2014
Česko – země neznámá

„Kdo si hraje, nezlobí“, to věděl i Jan Amos Komenský. Právě v den výročí jeho narození se v bývalé tovární hale v Broumově otevřela unikátní výstava interaktivních předmětů, plastik, originálních hudebních nástrojů, světelných i zvukových hraček pod názvem Play Broumovsko.

Právě budova přádelny v Broumově byla pro mnohé umělce, jejichž hravá díla jsou tu vystavena, velkou inspirací. Na ploše 4 500 metrů čtverečních této textilní továrny vytvořil spoluautor projektu Petr Nikl spletitý labyrint z 1 200 metrů dlouhého pruhu látky, který vznikl právě v broumovské textilce. Jediný kus látky v takové délce aspiruje dokonce na zápis do Guinessovy knihy rekordů.

V zákrutech labyrintu je umístěno několik desítek uměleckých objektů. U žádného z nich však návštěvníci neuvidí cedulku "Prosíme nesahat!" - naopak, všechny vystavené exponáty vybízejí ke hře, interakci a rozvoji představivosti. Pro děti i dospělé tak nabízí aktivní tvůrčí prostředí plné překvapení, sebereflexe, imaginace a spoluhry.

Světelná hlava

Mezi vystavenými objekty jsou k vidění kousky od Milana Caise, Ondřeje Smeykala, Petra Lorence a mnoha dalších. Chybět samozřejmě nemohou ani exponáty od Petra Nikla. Na zmíněném pásu látky, který tvoří labyrint, postupně vzniká unikátní obraz z dětských kreseb, plastové díly zase slouží coby stavební materiál nového objektu.

Pozornost přitahují i kuriózní názvy jednotlivých exponátů, jako třeba kuleta, duše plastu, křeslo mámení a podobně. Na světelnou harfu tu můžete zahrát jen změnou světla a stínu, repetitor zase „po svém“ přeloží váš zvukový vzkaz, lavička na výsluní vám za mírný fyzický výkon vydá nebeskou hudbu, jinde ji zase vyloudíte pomocí gumových zvonů anebo šlapáním měchů, které ženou vzduch do dřevěných píšťal.

Hranol

Máte-li štěstí na slunečné počasí, můžete dětem vysvětlit názorně princip převráceného obrazu promítnutého škvírou. Taková camera obscura je totiž v každém zatemněném okně haly a na dlouhý pás se tak promítá silueta města i s broumovským klášterem. Hravá výstava v tovární hale broumovské Veby potrvá až do konce února 2015. Více na www.playbroumovsko.cz.

Spustit audio