Záhadné kotingy získali přímo z Jižní Ameriky v Zooparku Zájezd. V jiné zoo v Evropě je neuvidíte

21. červenec 2023 16:00

V nové expozici rodinné zoo Zoopark Zájezd na Kladensku jsou nově k vidění kotingy nahokrké a kotingy krvavé. Dva druhy, které jinde v Evropě nenajdete.

„Kotingy jsou nádherní ptáci z Jižní a Střední Ameriky. Na první pohled zaujmou nádherným zbarvením. Kotingy krvavé mají červeně zbarvenou hlavu a ocasní pera. Ty nahokrké jsou zase zvláštní tím, že mají část těla na krku holou s výrazně modrými kožními laloky. Vzhledem tak trochu připomínají supy.

O obou existuje naprosté minimum informací. Nevíme třeba kolika let se dožívají, kolik snáší vajec nebo jak si staví hnízdo. Proto chceme získat co nejvíc zkušeností s chovem, které budou následně využitelné pro ochranářské účely, pokud by se tyto druhy staly v budoucnu ohroženými. Tyto raritní druhy doplňují už tak velmi pestrou paletu našeho pavilonu Latinská Amerika,“ řekl novinářům během odhalení ředitel Jiří Marek.

Slavnostní odhalení nové expozice pro vzácné kotingy s hejtmankou Středočeského kraje Petrou Peckovou

Expozici slavnostně odhalila hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková. „Takhle to vypadá, když se sny mění ve skutečnost. To, co děláte pro děti je úžasné. Jsem ráda, že jako kraj můžeme Zoopark Zájezd podporovat z fondu na environmentální vzdělávání. Myslím si, že je strašně důležité, aby děti byly se zvířaty v kontaktu a měly možnost se o nich něco dozvědět,“ řekla při stříhání pásky.

Kotinga krvavá

Poté dostala příležitost nakrmit druh drápkatých opic, tamaríny žlutoruké, a prohlédla si nejen zbytek pavilonu Latinská Amerika, který zoo otevřela koncem loňského roku, ale i celou zoo, která patří k nejnavštěvovanějším místům regionu.

„K přípitku jsme zvolili tradiční brazilskou caipirinhu, děti roztančil kolumbijský tanečník Jeferson Caicedo a děti si mohly vyzkoušet tématický kvíz, který jim je k dispozici po celý zbytek týdne. Atmosféru doplnil i gastronomický zážitek v podobě tradičních mexických tacos s trhaným hovězím a pomeranči, které připravilo naše bistro,” uvedl Daniel Koleška, který akci v zoo přichystal.

Pokud byste se chtěli s místními zvířaty setkat také opravdu zblízka, můžete se stát jejich adoptivními rodiči, nebo si objednat speciální program.

Proč jsou kotingy tak vzácné? Hrozí jim v přírodě vyhubení. Je jejich chov náročný a čím se krmí? Poslechněte si v záznamu rozhovoru s Danielem Koleškou.

autoři: Karolína Burdová ,
Spustit audio