Záhony a ovocné keře. Žáci základní školy v pražských Stodůlkách mají jedlou školní zahradu

12. červen 2023 13:00

Fenomén komunitního zahradničení ve městě je čím dál populárnější. Žáci a učitelé z Fakultní základní školy profesora Otokara Chlupa Pedagogické fakulty UK v Praze 13 si od minulého týdne můžou užívat novou jedlou zahradu. Děti tu budou poznávat rostliny i přírodní procesy, sklidí vlastní úrodu a zároveň jim zahrada poslouží jako zelená oáza.

„Před dvěma lety jsme se zapojili do programu Skutečně zdravá škola, protože máme dlouhodobý záměr na učení venku,“ přibližuje ředitelka Zuzana Majstrová.

Jedlá školní zahrada ve Stodůlkách

Škola byla vybrána jako jedna ze šesti, které díky úspěchu v grantové výzvě získaly finanční prostředky na výstavbu jedlých školních zahrad.

„Vybudovali jsme záhonky, kde se pěstuje všechno možné. Od ředkviček přes brambory, bylinky, jahody. Zasadili jsme i jedlé keře, máme rybízy, kamčatské borůvky, pak máme motýlí louku, abychom přilákali hmyz na opylování,“ vyjmenovává Zuzana Majstrová.

Do budování zahrady se aktivně a s chutí zapojili i žáci. „Máme tisíce domečků pro brouky, což se dětem nejvíc líbilo, vyráběly je, stejně jako komposty a přírodní sezení.“

Jedlou zahradou ale škola nekončí, plánuje také vybudovat nádrž na dešťovou vodu, kterou žáci využijí na zalévání.

Jedlá zahrada bude sloužit Fakultní základní škole profesora Otokara Chlupa Pedagogické fakulty UK
autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio