Zahrádkář Jan Prosser se před 18 lety přestěhoval ze Sušice na Nymbursko. Byl překvapený, jak se v úrodném Polabí všemu daří

24. červenec 2023, aktualizováno

Předseda základní organizace Českého zahrádkářského svazu v Lysé nad Labem 2 se ochotně dělí o své zkušenosti z pěstování ovoce a zeleniny anebo ze včelaření. Z vlastní zkušenosti dokáže dobře posoudit, čemu se povede v nižších a čemu ve vyšších polohách. Setkat se s ním můžete na zahrádkářských výstavách v Lysé nad Labem, ve stánku časopisu Zahrádkář a jeho poradně.

Nadšení pro zahrádkaření Jan podědil po mamince. V Sušici pěstoval brambory, košťáloviny, mrkev, petržel, celer. V zahrádkářské kolonii v Lysé si splnil sen z mládí a pustil se do pěstování vinné révy. „V Sušici to nebylo možné vypěstovat, tam na to bylo chladno a navíc jsem měl zahradu na odvrácené straně. Nejdřív jsem pěstoval ranější odrůdy, ale problém byl v tom, že jsem se musel o hrozny podělit s ptáky. Tak jsem vysadil pozdnější odrůdy a je to docela bez problémů, sklízím až do konce listopadu.“

Nejen vinnou révu, daří se tu paprikám, rajčatům, okurkám. „Tady je to nádhera, ať se zasadí, co se zasadí, všemu se vede.“ Jak se říká, tady když zasadíte hrábě, vykvetou.

Nejen zeleninu nebo ovocné keře, Jan Prosser má na zahrádce také květiny, gladioly, růže, lilie. Zahrada bzučí včelami, ve skleníku zase bydlí vosy. Jsou to pomocnice, zbavují rostliny mšic.

A na které dotazy Jan Prosser nejčastěji odpovídá v poradně pro zahrádkáře na výstavišti v Lysé nad Labem? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio