Zahradní gril na plyn, sendvičové zdivo, chov hlodavců

14. září 2013

I když léto už pomalu končí, ke grilování masa můžete použít i zahradní gril na plyn, který má mnoho výhod. Prvním zvířecím mazlíčkem dětí bývají často hlodavci. Jak o morčata, křečky a potkany pečovat?

Zahradní gril na plyn
Končí léto, ale to neznamená, že musíte ukončit také vaše oblíbené grilování. Můžete grilovat i v listopadu, pokud si pořídíte infrazářiče na místo, kde chcete venku posedávat. V létě je romantické grilovat na dřevěném uhlí. S příchodem podzimu je ale vhodnější usnadnit si manipulaci. Zahradní gril na plyn má mnoho výhod, lehce se obsluhuje a podle počasí si můžete díky plynu zagrilovat i v listopadu. Na všechny informace se ptala Markéta Vejvodová Davida Polnara ze společnosti Vše pro hobby.

Domácí klobásy na grilu
0:00
/
0:00

Sbírka čajových přebalů
Betty Kyselová má velmi rozsáhlou a zajímavou sbírku čajových přebalů. Obaly na porcovaný čaj sbírá už několik let. Proč tato mladá dáma propadla zmíněnému koníčku a jakých sběratelských úspěchů už dosáhla? To nám poví Betty Kyselová, se kterou se také ohlédneme do historie výroby porcovaného čaje. A nejen to. Na návštěvu k ní zašel Jan Zítka.

Gorilí čaj má ve svém logu samozřejmě tohoto primáta

Sendvičové zdivo
Potřebujete rychle do zimy dostavit váš dům nebo chatu? Není nad to řešit zdivo stylem – vše v jednom. Zkrátka pořiďte si sendvič – ne k jídlu, ale na zeď. Tzv. sendvičové zdivo je totiž oficiální název pro zdivo složené ze dvou či více vrstev, např. nosné a tepelně izolační. O tom, jaké má sendvičové zdivo výhody i jak se s ním pracuje, mluvila Markéta Vejvodová s Martinem Urbancem ze stavební společnosti KM Beta.

Štukování, stěny
0:00
/
0:00

Hlodavci jako mazlíčci pro děti
Prvním zvířecím mazlíčkem dětí bývají často hlodavci. Nezřídka to jsou morčata, křečci a potkani. Na rodičích pak je, aby zvířátko pořídili a své potomky naučili o něj správně pečovat. O tom všem si povídal s odbornicí na zájmové chovy a pedagožkou Lízou Švejdovou Jan Zítka.

Laboratorní potkan

A co vás čeká v příštím díle?
V příštím díle se dozvíte, že pokud máte rádi exotické a sladké plody, a rádi byste je pěstovali také na zahradě, pořiďte si tomely. Chcete trochu oživit vzhled vašeho balkonu? Výtvarnice Hannah Bartíková pověsila na svůj balkon pestrobarevné figurky, které jednoduše a rychle vytvořila z PET lahví. Příště si povíme, jak si můžeme takovou výzdobu vyrobit. V posledních letech se oblibě mezi chovateli těší i exotičtí šneci. Co bychom o nich měli vědět dřív, než si je pořídíme, se dozvíte za týden.

Dobrá rada na závěr:
Vytírací mopy ani smetáky na tyči neodkládáme rovnou na podlahu. Vždy je zavěšujeme tak, aby z nich mohla kapkat voda a textilní pruhy či štětiny zůstaly volně ve vzduchu a trvale se nedeformovaly.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.