Zahradničíme s dětmi, vyséváme ozimé druhy zeleniny a rychlíme narcisy

1. září 2017

Co budeme na zahradě dělat na začátku září? A s čím nám mohou pomoct děti? Dáme jim nůžky a společně vystřiháváme a probíráme výhony odplozených malin, porost proředíme a přihnojíme. Můžeme prořezat i keře rybízů a angreštů a prosvětlit korunky stromků. U jabloní a hrušní končíme pozdně letní řez.

Můžeme děti zapojit do bílení sklepa. Pokud budeme dávat do sklepa nějaké ovoce, měli bychom už mít hotovo a dostatečně vyvětráno, aby ovoce nechytalo pach z vápna a síry (pokud jsme sířili). Ale pozdě ještě není. Můžeme se do toho dát právě dnes. A větráme hlavně v noci, když je chladno, aby sklep vychladl.

Sami se postaráme o to, aby ovoce nechytalo černě a moc ve skládce nehnilo. Děláme ošetření proti pozdní (skládkové) strupovitosti, černi, monilinióze a dalším houbovým chorobám v sadu.

S dětmi můžeme dělat ohníčky (pokud nehrozí nebezpečí požárů), péct jablíčka, brambory, špekáčky, kukuřičné klasy a sklízet podzimní maliny, ostružiny, jablka, hrušky, švestky.

Připravíme si záhon na výsadbu česneku, vyséváme ozimý salát Humil, který budeme za 4 až 6 týdnů sázet na místo, kde bude zimovat. Takový ozimý salát je prima věc. Na podzim se vyseje a vysadí, brzo na jaře se sklízí. Stejně jako ozimý špenát a polníček. Podobně se postupuje u ozimých odrůd cibule. Na jaře je z nich první cibule s natí z pole. Škoda, že už není k dostání ozimá kapusta Arkta a ozimý květák Arktur. Byly staženy z trhu pro nezájem kupujících.

Dříve se říkalo, že na začátku září se mají sázet cibule narcisů, tulipánů, krokusů nebo hyacintů. Na sázení ven je brzo, ale můžeme se pokusit je rychlit. Můžeme to brát jako práci s vánočním překvapením.

Kdo chce může začátkem září připravovat cibuloviny (narcisy, tulipány, krokusy, hyacinty,...) na rychlení. Nejlepší pořízení je s narcisy

Nejsnadnější je výsadba pěkných cibulí narcisů (vlastních nebo koupených) do bedniček od ovoce, do „žardinek, větších květináčů. Dají se nahusto vedle sebe na vrstvu asi 5 cm zeminy a pak zasypou tak, aby se schovaly vršky cibulí. Bedničku uložíme ve sklepě, zaléváme a čekáme, až zakoření. Až se v zimě ukážou nad zeminou probouzející se rostlinky s poupětem mezi nimi, vyndáme je na světlo a teplo (cca 15 stupňů). Jakmile poupata prorostou mezi listy ven, můžeme teplotu zvýšit na pokojovou, ale světla neubírat. Rychlit je možné i tulipány, hyacinty, krokusy, ale v takovém případě už je vhodné si nastudovat přesné informace.

autor: Ivan Dvořák, časopis Zahrádkář
Spustit audio