Zákaz koupání platí na Vyžlovce, v jezeře Ostrá a na Orlíku

7. srpen 2015

Tropické letní počasí vyzývá k tomu, aby lidé trávili čas u vody. Hygienici jsou s kvalitou vody ve středočeských rybnících, jezerech, nádržích a koupalištích většinou spokojeni. Až na několik výjimek.

Každý, kdo by se chtěl v horkých dnech osvěžit v jezeře Ostrá na Nymbursku nebo ve Vyžlovském rybníku u Prahy, by si to měl pořádně rozmyslet. Středočeští hygienici v těchto místech koupání zakázali, protože se na hladině objevil vodní květ.

Kontakt kůže s vodním květem totiž může vyvolat silnou alergickou reakci. Zvlášť nebezpečný je u lidí se sníženou imunitou, dětí a těhotných žen.

Už od června hygienici nedoporučují koupání v Orlické přehradě a v Písníku v Bakově nad Jizerou. I tam jsou toxické sinice. Situace se ale čas od času změní k lepšímu. „Po více než měsíci se zlepšila kvalita na lokalitě Podskalí, kde se počty sinic snížily na takovou míru, že kvalita vody mohla být hodnocena stupněm tři,″ uvedl Luboš Mandík, vedoucí oddělení hygieny obecní a komunální v Příbrami.

Naopak v Popelíkách došlo ke zhoršení vody, a tak je společně s Lavičkami a Trhovkami ke koupání nevhodná.

Zvýšenou hodnotu chlorofylu zaznamenali odborníci v jezeru Poděbrady na Nymbursku, v Proboštských jezerech u Prahy a Tyršově koupališti v Rakovníku.

autoři: Soňa Jindrová , fir
Spustit audio